СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започна изграждането на новата галерия на ул. „Райко Даскалов“ в Пловдив
 Facebook

Започна изграждането на новата галерия на ул. „Райко Даскалов“ в Пловдив19.02.2019 / 10:26 - CityBuild.bg

По план до средата на лятото ремонтът в бившия магазин "Детмаг" трябва да приключи.

 

Вчера беше даден старт на проекта за реконструкция на новата галерия на ул. „Райко Даскалов“. „Това ще бъде ново пространство за култура в Пловдив, с нови възможности за събития,“ коментира кметът и заяви, че очаква предложения от пловдивчани за име на новата галерия.

 

 

 

Предвидено е да има асансьор за по-тежките експонати – статуи или картини. Климатичната инсталация, която ще се поставя, ще бъде с възможности за регулиране на влажността и температурата, ще бъдат сложени акустични тавани и шумопоглъщащи стени.

 

 

 

 

 

„До лятото ще можем да видим много от обектите, свързани с Европейска столица на културата – освен галерията на ул. „Райко Даскалов“, и тази на ул. "Гладстон" 32, Голямата епископска базилика, площад „Централен“, каза Тотев. Той провери реконструкцията на площада и в подлеза на улица "Гладстон". Зоните около дърветата ще бъдат оформени с цветарници, отводнени са археологическите разкопки, подготвя се основата за водните пространства. Проектът предвижда обособено площадно пространство със запазване на археологическите разкопки. Обмисля се процедура по ЗОП за проектиране на форум "Юг" и форум "Изток" за експониране на археологическите открития. В подлеза на ул. "Гладстон" се поставя хидроизлоция и се извършват строителни дейности. 

 

 

 

 

Междувременно тези дни стана ясно, че проектът за Галерията на „Гладстон", известна като галерията на Дружеството на пловдивските художници, е модифициран и променен, без да е показан на обществото. Около строежа и проекта има възражения от страна на Съюза на архитектите в Пловдив. Проектантът арх. Петкана Бакалова /заместник-председател на Камарата на архитектите в България/, представи проект пред обществеността, но по-късно се отказа от ролята си на проектант на сградата.

 

Преди дни пък от Дружеството на пловдивските художници поискаха РДНСК да извърши проверка дали строителството е законно и недоволстват, че новият проект не им е показан. "Община Пловдив е възложител на обекта и съответно има право да решава каква да бъде сградата. Работи се по нов проект. Не сме длъжни да  уведомяваме Дружеството на пловдивските художници, че сме променили строителното разрешение", каза кметът Иван Тотев. Той допълни, че новият проект не включва излишни ефекти по фасадата на бъдещата галерия. „Арки няма да има. В издаденото над тротоара част от предишния проект имаше офиси, магазини и зали за срещи, а ние искаме да правим галерийни пространства", коментира градоначалникът. Обществената поръчка на стойност 3,5 млн. лева е възложена на фирма "ГБС" на инженеринг - проектиране и строителство.

 

 

За кино „Космос“ в близките дни ще стартира процедурата по ЗОП за проектиране, за което има осигурено финансиране от 150 000 лева. Проектът обхваща галерийното пространство, улицата, която е на тупик, и място на открито заведение. Процедурата е на два етапа – първият е провеждане на конкурс с представители на САБ и КАБ, а победителят ще има право да сключи договор с Община Пловдив.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от АРТ