СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започна Международното състезание Varna Spaghetti Engineering
 Facebook

Започна Международното състезание Varna Spaghetti Engineering15.11.2019 / 15:27 - CityBuild.bg

За седма година ВСУ „Черноризец Храбър“ е организатор и домакин на съревнованието за креативни умения.

 

Тази година в атрактивното състезание ще вземат участие ученически и студентски отбори, които ще работят по различни задачи - учениците ще се състезават за най-добър сферичен купол, а студентите ще правят мостове. Материалите, с които ще работят двете групи, са спагети и силикон.

 

Участие са потвърдили 13 ученически отбора от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от Варна, Пловдив, Бургас, София, Стара Загора, Велико Търново и Шумен. Студентските отбори са от специалности "Строителство на сгради и съоръжения" и "Архитектура" на ВСУ „Черноризец Храбър" и от Харковския национален университет по градско стопанство „Бекетов". Студентските екипи ще се състезават и за номинация на публиката „Най-атрактивен мост".

 

 

Авторитетното жури, което ще оценява проектите, е в състав: арх. Виктор Бузев - главен архитект на Община Варна и председател на журито, инж. Светлана Николчева - зам.-председател на Националната камара на инженерите в инвестиционното проектиране, инж. Снежана Милева - председател на КИИП - Регионална колегия Варна, инж. Пенко Стоянов - председател на Камарата на строителите в България - областно представителство Варна, Галин Колев - управител на фирма „На-Ве България", Елена Косева - изпълнителен директор на „Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД, Радка Тодорова - началник отдел „Младежки дейности" в Община Варна, доц. д-р инж. Дария Михалева - преподавател в катедра "Строителство на сгради и съоръжения".

 

В рамките на състезанието ще бъдат наградени фотожурналистите, участвали в конкурса за най-атрактивна фотография през миналата година. Вече са селектирани техни снимки, които са включени в благотворителен календар за 2020 г. Средствата от продажбата му ще бъдат предназначени за стипендия за обучение в специалностите на катедра „Строителство на сгради и съоръжения" на учениците от отбора-победител в състезанието.

 

 

Международното състезание за креативни умения е създадено по инициатива на  катедра „Строителство на сгради и съоръжения" на  Архитектурния факултет при ВСУ „Черноризец Храбър". Целта му е да събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от страната, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър" и сродни университети от Украйна, Македония и др., както и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира тяхната креативност и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя.

 

 

Постоянни партньори, подкрепящи проекта с участието си в него и награди, са Община Варна, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и много строителни компании от Варна и региона.

 

Програма - тук и тук.

 

 
още от Новини

още от Любопитно