СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започна модернизацията на Културния дом на НХК в Бургас
 Facebook

Започна модернизацията на Културния дом на НХК в Бургас08.07.2019 / 11:55 - CityBuild.bg

Сградата ще бъде частично надстроена, а вътрешният двор се отваря към площада и става ново градско арт пространство.

 

Започна цялостната реконструкция и модернизация на една от най-емблематичните сгради в Бургас - Културният дом на Нефтохимика на площад "Тройката". Сградата е построена през 1975 г. и оттогава не е основно ремонтирана.

 

 

 

 

Проектантският екип е с ръководител арх. Десислава Стоянова. Реконструкцията на сградата включва нова фасадна обвивка, с която ще се топлоизолират всички стени, нова дограма и стъклопакети. Изцяло ще се модернизира всичко без залата на Общинския съвет. В новата част, която ще бъде надстроена, ще има две нови многофункционални зали. Останалите помещения ще бъдат обновени и обособени на зони според вида изкуство - изобразителни, приложни, музикални, зали за танци и др. Други нововъведения ще бъдат асансьор и пасарелка в сградата, конферентен блок, бистро с тераса и библиотека.

 

 

Вътрешното пространство, което в момента е запустяло, вече ще се използва. В него ще има допълнителна сцена и ще се използва за допълнително арт пространство. В зрителната зала ще има оркестрина, каквато в Бургас няма и ще бъде модернизирана с осветителна и озвучителна техника, с осигурен достъп за хора с увреждания.

 

 

Част от помещенията ще се обединят, като се премахнат преградните стени. Ще бъдат изградени нови санитарни възли и ще има нови покрития на пода, стените и таваните. Общинското кино от сградата на "Адриана Будевска" ще се премести тук и ще има условия за провеждане на различни фестивали.

 

 

 

 

 

 

"След ремонта сградата ще има съвременен, разпознаваем и запомнящ се архитектурен образ, съответстващ на обновения градски площад. Това ще превърне Културния дом в най-голямата сграда в Бургас за провеждане на културни събития от различно естество - концерти, театрални постановки, бизнес форуми, фестивали и конференции с национално значение", каза арх. Стоянова.

 

Проектът "Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим" ще бъде реализиран чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, финансов инструмент "Фонд за устойчиви градове" и собствен принос на Община Бургас.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от АРТ

още от Избрано