СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започна ремонт и модернизация на Зоопарка във Варна
 Facebook

Започна ремонт и модернизация на Зоопарка във Варна26.02.2021 / 13:26 - CityBuild.bg

Реализацията на проекта се ще се осъществи на два етапа.

 

Първият включва ремонт и благоустрояване в сектор „Хищници", зона „Големи котки". Вторият е обновяване на входа за посетители, на зоната за отдих и рекреация, ремонт на клетките и пространствата на сектор „Маймуни" и благоустрояване на сектор „Хищници" - зона „Вълци". Целта е да се осъществи по-добър комфорт на животните в среда, близка до естествените им обитания. Финансирането на ремонта е чрез Фонд за градско развитие Северна България", чрез Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. 

 

 

Територията на лъвовете да се разшири, като едновременно с това се обособят две зони - за лъвове и тигри. Съществуващото помещение ще се запази, а двете територии ще се разделят с плътна стена, която ще продължи като гръб на загражденията. За директно наблюдение на лъвовете се предвижда сух ров. Монтирани ще бъдат бронирани стъкла за близък контакт с животните. Останалата част от територията ще е оградена с двойна ограда и отделяща хората от хищниците. В откритата територия на животните ще се изградят изкуствени стръмнини, езера и катерушки за игра на лъвовете и тигрите. В стената и оградите ще се монтират стоманени шибри за контролирано преминаване на животните.

 

За успешното изпълнение и реализация на проекта се наложи преместването на тигрицата в Зоопарка в Ловеч, а на нейното място бяха временно настанени лъвицата и малките лъвчета - Косара и Симба. Те се чувстват много добре, продължават да растат с високи темпове и изследват новото си местообитание, което е оборудвано със съоръжения за развлечение и платформа за катерене.

 

 

В Зоопарк-Варна на площ от 23 декара се отглеждат 400 животни, сред които и някои защитени видове, включени в списъка на Международния съюз за опазване на природата и в Червената книга на България. Реконструкцията цели да промени остарялата концепция на бетона и асфалта, използвана в строителството на клетките в зоопарковете през 60-те и 80-те години, и да създаде условия, които удовлетворяват нуждите на животните, осигуряват лично пространство и необходимата социална среда.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно