СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започна ремонтът на Централна жп гара в София
 Facebook

Започна ремонтът на Централна жп гара в София03.04.2014 / 13:36 - citybuild.bg

Тя трябва бъде архитектурно обновена и отговаряща на изискванията за енергийна ефективност.

 

 

Днес беше даден официален старт на ремонта на Централна жп гара София. Строителните дейности трябва да приключат до края на 2015 г.

 

 

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Обединение ГБС – Централна гара София“, а строителният надзор ще се осъществи от ДЗЗД „Обединение ТРТ“. Стойността на сключените договори е над 62 млн. лева без ДДС.

 

 

Главен проектант е арх. Галин Василев. Ремонтните дейности предвиждат пълна рехабилитация на сградата и пероните. Гарата ще отговаря на 9 степен по Рихтер земетръс. Предвижда се подмяна на дограмата - прозорци и врати, пожаро- обезопасяване, инсталационно осигуряване, както и осигуряване на приятен престой на територията на приемното здание с топли и удобни чакални. До всички нива на гаровия комплекс ще се осигури достъп на лица с намалена подвижност. 

 

 

В източната страна ще бъде изграден подземен и надземен паркинг. Ще има и още едно второ ниво на гарата.

 

 

Ще бъдат обособени различни пространства, ще има заведения за бързо хранене, ще бъдат изградени нови търговски и административни площи от по-висок клас.

 

 

На покрива на гарата ще бъдат поставени соларни панели, които ще гарантират 30% от потреблението на енергия. Ще бъде направена вертикална планировка и ландшафтно оформление.

 

 

 

Ремонтът на гарата е разделен на два етапа. В момента се прави първия етап откъм източната страна, изграждат се оградите, приобектовия офис, започнали са и демонтажните работи.

 

Подлезът пред гарата, известен като Ротондата, е общинска собственост, и не е включен в проекта за ремонт на гарата. По-рано главният архитект на София Петър Диков заяви, че Столична община има намерение да даде на министерството на транспорта това пространство, за да действат като единен механизъм, но това все още не е случило. 

 

 

Общината полага огромни усилия, за да може и пространството пред гарата да придобие също европейски вид. То ще бъде предоставено на граждански организации, които се занимават с култура, културни индустрии, които имат желание да стопанисват пространството и да го превърнат в привлекателно място за култура в рамките на кандидатурата на София за Европейска столица на културата, каза по време на откриването кметът Йорданка Фандъкова.  

 

„Гарата е построена преди повече от 40 години и оттогава до днес не е направен нито един съществен ремонт на приемното й здание”, каза по времена старта на модернизацията заместник-министър Петър Киров и постави в капсула на времето послание за бъдещите поколения, което след завършване на проекта ще бъде изложено в музея на НКЖИ.

 

 

Модернизацията на Централна гара София е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата - „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София", „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа", „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап", който се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано