СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започна стабилизирането на мозайките на паметника Бузлуджа
 Facebook

Започна стабилизирането на мозайките на паметника Бузлуджа18.09.2020 / 10:29 - CityBuild.bg

В дейностите участва екип от 18 реставратори от България, Германия и Гърция.

 

След като бяха документирани и събрани всички мозаечни камъчета и ценни елементи от пода, в последните седмици екипът работи по почистването на основните пространства. Така сградата беше подготвена за следващите дейности - укрепване на мозайките и временно защитно покритие над тях.

 

 

 

 

В екипа по възстановяване на мозайките участват: Техническият университет в Мюнхен, катедра "Реставрация", с ръководител проф. Томас Данцл; Националната художествена академия, София, катредра "Реставрация", с ръководител доц. Стефан Белишки; Университетът по приложни изкуства в Берн, катедра "Реставрация", с ръководител доц. Йонас Ротерс; Неправителствената организация "Диадрасис" от Атина, представлявана от експерта по опазване на мозайки Лаура Тапини; Българската направителствена организация "кулТур консулт", представлявана от експерта по архитектурно наследство Радослав Илиев. Специална подкрепа за осъществяването на проекта оказаха Академията по искуствата в Пловдив, Елена Дечева-Кантарева, и Академията по изящни изкуства в Дрезден, Карола Мьовалд.

 

 

 

 

 

Проектът е възможен благодарение на финансирането от фондация "Гети", на ИКОМОС Германия, ръководеща проекта, и на Областна администрация Стара Загора, собственик на паметника Фондация "Проект Бузлуджа".

 

Реставрационните дейности ще продължат до края на месеца.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно