СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започна строежът на комплекс "Пивоварница Каменица" в Пловдив
 Facebook

Започна строежът на комплекс "Пивоварница Каменица" в Пловдив19.09.2017 / 14:24 - citybuild.bg

Той ще включва микропивоварна, музей, ресторант-бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена.

 

Снимка: КРОСС. Церемонията се състоя на бул. „Източен", на терена, на който ще бъде изграден комплекса.  

 

В края на миналата година пивоварната затвори врати, а производството се премести изцяло в Хасково. За терена се предвижда изграждане на мултифункционален комплекс - "Пивоварница Каменица". От компанията планират да работят с местните власти, пловдивски обществени, културни и творчески организации за превръщането на комплекса в едно от знаковите места в Пловдив и ценна част от туристическата карта на града. 

 

 

Комплексът ще се разполага върху площ от 3500 кв. метра. В него ще се строи микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира, музей, в който ще бъде представена 135-годишната история на „Каменица", бирариямагазин за сувенири, ще има парк и открита сцена. Това ще е специално място, носещо духа и бирената традиция, в което любителите на бирата ще могат да откриват уникални рецепти и вкусове. 

 

 

"Изграждането на комплекса се очаква да бъде завършено през 2018 г. Общата стойност на инвестицията е в размер на близо 2 милиона евро, като предвиждаме да бъдат открити около 50 работни места", казват от "Каменица" АД. 

 

 

АРХИТЕКТУРА С ВКУС НА БИРА

 

Арт Ню Вижън участва и спечели конкурс на „Каменица“ АД за мултифункционален комплекс – „Пивоварница Каменица“ в началото на 2015г. Автори на разработката са арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова.

 

 

КОНЦЕПЦИЯ:

 

Една от водещите идеи идва от това, че пиейки бира, хората се събират. Това е повод стари приятели да се виждат, причина е за нови запознанства и приятни емоции. За тази цел партерното ниво е изцяло отворено и разработено като паркова среда с водна площ, амфитеатър и детска площадка, така че да бъде напълно достъпно за всеки. Площта може да се ползва за изложби, представления, кино прожекции, концерти и всякакви социални дейности, които събират хората. Идеята е Пивоварна Каменица да се превърне в притегателен културен и развлекателен център в сърцето на Пловдив, като се съхрани духа на пивоварите, създали компанията през 1881 г, и бъде вплетен в съвременен дизайн.

 

 

АРХИТЕКТУРНИ РЕШЕНИЯ:

 

Откроява се тухлата (основен градивен материал в миналото). Използвани са арки, стъпили върху солидни колони. Съществуващият комин – един от символите на пивоварната, е получил старинно излъчване, като е облечен в тухла. Тези архитектурни форми и материали от минала епоха са комбинирани с ажурни стъклени фасади и модерни елементи в парковата среда.

 

 

Водата присъства в проекта като препратка към извора, около който е създадена фабриката – проектирани са водни площи, които преминават около сградата и я допълват.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната