СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започна строителството на Park Lane Office Center
 Facebook

Започна строителството на Park Lane Office Center17.09.2019 / 14:00 - CityBuild.bg

Сградата на ул. „Сребърна“ 16 в София ще има окачена фасада с бронзови елементи и височина на таваните от 3,10 метра.

 

Днес се състоя първата копка на Park Lane Office Center - една от най-големите сгради в района на „Хладилника", където се планира развитието на нов квартал. Изкопът и укрепването вече са изпълнени и се очаква сградата да бъде завършена в средата на 2021 година.

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Park Lane Office Center се изгражда на мястото на старо предприятие. Умишлено е избрана правоъгълна семпла форма, за да бъде сградата ефективна за разпределение на пространствата. Park Lane Office Center ще предложи 23 500 кв. м офис и търговски площи Клас А. На партерния етаж ще има ресторант и кафене, банков клон, аптека.

 

Предвидено е голямо отстояние от останалите сгради

 

Park Lane Office Center с 11 надземни етажа се отличава с по-голяма от обичайната височина на таваните - 3.10 м, която заедно с големите прозорци на стъклената фасада (2.30 метра широки и 3.10 метра високи) ще осигуряват естествена светлина и гледка дори от по-вътрешната част на пространствата.

 

Фасада откъм ул. „Сребърна"

 

Етажната плоча е 2 200 кв. м, с възможност както за цялостно отдаване, така и за разделянето й на четири отделни помещения. Към гъвкавото офисно пространство са предвидени тераси за всеки етаж.

 

 

 

Проектът ще има веловръзки с Южния и Ловния парк и предвижда стойки за велосипеди, както и помещения с душове и съблекални за велосипедистите. Сградата ще разполага с 400 паркоместа на 2 подземни нива. Включени са и зарядни станции за електрически автомобили - частни и споделени. Ще има паркова зона, като се предвижда да бъдат засадени 212 дървета.

 

 

Сградата ще притежава LEED GOLD сертификат за устойчивост. В нея ще има 7 скоростни асансьора, 2 независими източника на електричество, енергийно ефективно осветление, висококачествена вентилационна система, двойни подове и окачени тавани.

 

 

Концепцията е на архитектурно студио Planning, с водещ архитект Илиан Илиев - компания, която е проектирала едни от най-мащабните търговски и бизнес сгради в България, заедно с Chapman Taylor от Великобритания, световен лидер в проектирането на обществени сгради.

 

 

Интериорният дизайн е възложен на VIArchitects - архитектурно бюро с богат опит в международни проекти за бизнес и жилищни имоти. В момента то работи и върху редизайна на вътpeшнитe пpocтpaнcтвa нa Меgараrk.

 

 

Главен изпълнител за строителните дейности е Pipe System, а изкопите и укрепването за изпълнени от фирма „Венков Инженеринг". Конструкциите се работят от АЕС (Alashki Engineering Constructions).

 

 

Проектът се финансира от Райфайзенбанк. Инвестицията е над 30 милиона евро. Основният акционер в проекта e Park Lane Developments - съвместно дружество на водещия холдинг за недвижими имоти в България - AG Capital и управляващия директор Таня Косева-Бошова. Финансов инвеститор в офис проекта е предприемачът Дилян Павлов - съосновател на „Динамо Софтуер". Той има над 20 години опит в IT и финтех сектора. През 2017 г. продава „Динамо Софтуер", компания за облачно базирани системи за управление на инвестиции и инвестиционни портфейли на американския фонд за дялови инвестиции San Francisco Partners.

 

 

* * * * *

Според Park Lane Developments, най-голяма е концентрацията на офиси в строеж в района на бул. „Цариградско шосе" - 42%, зоната около Бизнес Парк София - 29%, а в района на Парадайз Център - 16%. Данните показват ексклузивността на сградите, които се строят в момента около най-големия и успешен търговски център в България.

 

Сравнен с другите райони с концентрация на офиси - зоната около Бизнес Парк София и бул. „Цариградско шосе" около 7-и и 11-и километър, „Хладилника" се отличава със своите предимства като осигурен подземен и наземен транспорт, голям търговски център, два зелени градски парка, добри болници, частни училища, детски градини и спортни центрове.

 

 

Инвеститорите в района имат периодични срещи с главния архитект на София Здравко Здравков във връзка с развитието на зоната, нейната инфраструктура и транспортно натоварване. Очаква се ул. „Сребърна" в тази част да бъде реконструирана след приключване изграждането на новите обекти, предвидени по нейното протежение в този участък.

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

При избора на локация, големите международни компании анализират възможностите във всички райони на София - мащабът на града го позволява. Преди 10 години бул. „Цариградско шосе" започна да се развива като най-активната офис зона на столицата, а сега след разширението на метрото, откриването на Парадайз център и трансформацията на индустриалните заводи в район „Лозенец", се оформи най-новата бизнес дестинация на София - район „Хладилника". Имотите в него са големи и затова има възможност новите обекти да бъдат добре планирани", каза по време на представяне на Park Lane Office Center Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments.

 

Според нея съревнованието за квалифицирани специалисти е причина за все по-високите критерии и изисквания на компаниите в избора на сграда. Мястото, което обитават, трябва да кореспондира с духа и ценностите на компанията, с които служителите да се асоциират. Други важни аргументи за решението в коя сграда да се разположи офисът на една компания, са репутацията на инвеститора, професионалният опит и финансовата обезпеченост, които гарантират качественото завършване на обекта.

 

 

Park Lane Developments e компания, която изгражда и управлява висококачествени офис проекти в България и Югоизточна Европа. Част е от групата на AG Capital и управляващия партньор Таня Косева-Бошова, която има 18 години опит на пазара на бизнес имоти в Югоизточна Европа. Името й стои зад едни от най-големите проекти и сделки на имотния пазар. Била е изпълнителен директор на офис комплекс European Trade Center, фонд за имоти Landmark Property Management, както и дългогодишен управляващ партньор в консултантската компания Colliers International. Таня Косева-Бошова е председател на Асоциацията на Собствениците на Бизнес Сгради в България (АCБС). Председател е на Дамски Форум - сдружение, което обединява над 100 успешни бизнес дами.

 

Екипът на Park Lane Developments се състои от специалисти с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. Инж. Албена Петрова е технически директор в компанията. Тя има 20 години опит в разработването на проекти за строителство и управление на офис, търговски и жилищни сгради. Работила е осем години, включително и като управляващ директор, в немската строителна компания Linder Bulgaria - дъщерно дружество на Linder AG, която изготви проекта и построи най-големия офис парк в България - Бизнес Парк София с 200 000 кв. м РЗП.

 

AG Capital е водеща група от компании за инвестиции в недвижими имоти, развитие, консултации и управление на активи. Има 25-годишна история на пазара в България, част от структурата й са Lion's Head, BLD, Cushman&Wakefield Forton, АДРЕС, Unique Estates, Имотека, Atland. Групата поддържа стратегически партньорства на регионално ниво с международни лидери като Old Mutual Property, Apollo Global, IFC, Luxury Portfolio International, Cushman&Wakefield.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано