СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започнаха археологически разкопки на средновековна крепост Ряховец
 Facebook

Започнаха археологически разкопки на средновековна крепост Ряховец28.09.2020 / 13:28 - CityBuild.bg

След 25-годишно прекъсване с финансови средства от Община Горна Оряховица разкопките бяха подновени.

 

През изминалите пет археологически сезона екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководители Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриха трите порти, част от крепостната стена с външна кула, улица, която извежда от западната порта към вътрешността, жилища, огнища, пещ и гробове от ХIII век, структури и детски гроб от желязната епоха и структури от бронзовата епоха.

 

 

Тази година финансирането е в размер на 18 175 лева, като е осигурено от Министерство на културата. През този археологически сезон усилията на екипа продължават да са съсредоточени в разкриването на крепостната стена и част от вътрешните терени на крепостта, с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване. Предвиждат се да продължат и проучвания в южното подградие, където през 2019 година бяха разкрити част от сграда от ХIII век и две ями – една от II–I в. пр. Хр. и една от ХI век. Очакванията на специалистите са да бъдат открити добре запазени архитектурни структури, както и разнообразен археологически материал.

 

 

В периода 2016-2019 г. ръководителите на разкопките, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, общината, училища от Горна Оряховица и Велико Търново и спонсори, организираха първата в България „Лятна археологическа школа”. Тя бе проведена в рамките на юни и част от юли с участието на близо 110 ученици от 6 до 12 клас, които се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в проучването на част от своята история. И през този археологически сезон ще се осъществи археологическа школа, в която ще участват ученици от училищата в Горна Оряховица.

 

 
още от Новини

още от Страната