СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започнаха петиция за съвременна Национална детска болница
 Facebook

Започнаха петиция за съвременна Национална детска болница26.11.2019 / 14:42 - CityBuild.bg

Граждански сдружения се присъединиха към Камарата на архитектите за отмяна на поръчката за довършване на изоставения преди десетилетия строеж.

 

Очаква се произнасяне от Върховния административен съд по жалбата на КАБ по обществената поръчка за изграждане на Национална детска болница в старата сграда двора на Александровска. Делото се проведе на 11 ноември. С мотивите на Камарата на архитектите може да се запознаете в CityBuild.bg тук, както и от проведената от Камарата на 7 октомври дискусия за бъдещата детска болница:

 

 

"Ако съдът уважи жалбата ни, ще поканим отново Министерството на здравеопазването да работим заедно и да направим най-доброто задание, но ако не я уважи, ще сезираме всички национални и европейски институции, които имат отговорност за европейските средства, защото проектирането е с евросубсидии", каза заместник-председателят на КАБ арх. Петкана Бакалова.

 

 

Междувременно Инициативният комитет за изграждане на Национална многопрофилна университетска педиатрична болница започна петиция. "Ние НЕ подкрепяме обществената поръчка, обявена от Министерството на здравеопазването, за дострояване и пригодяване на сграда, строена преди повече от 30 години. През 2011 година тя е обявена от Столична община (със съгласието на МЗ) за разрушаване - съответно определена като НЕГОДНА. Това оставя у нас съмнения относно БЕЗОПАСНОСТТА на сградата. Искаме НОВА сграда, която освен функционална, да е енергоспестяваща, така че след години да не се превърне в поредната болница, която да моли за държавна подкрепа", се казва в петицията.

 

 

Нова оценка на конструкцията на старата сграда например искат от Национална мрежа за децата. От НМД подчертават, че многократно са били уверявани от министъра на здравеопазването, че при разработването на необходимата документация в работна група ще бъдат включени всички заинтересовани страни и експерти (лекари, специалисти по здравни грижи, рехабилитатори, психолози, социални работници, учители, архитекти, финансисти, и най-вече деца и родители), дори още на ниво създаване на концепция, което за съжаление не се е случило.

 

Със специалистите не е обсъдено достатъчно задълбочено какво да е заданието на обществената поръчка и каква да е функционалността на бъдещата болница, което създава усещането, че тя ще бъде „сглобена" изкуствено и че има огромен риск тя да се окаже катастрофа във функционално отношение в контекста на съвременното разбиране за болница, смята председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Вл. Пилософ. Според него със специалистите трябва да се обсъди как тя да може да привлече добри специалисти, каква трябва да бъде болницата и съответно - как да се проектира. Децата трябва да се чувстват все едно са у дома, трябва да има парково пространство, както и връзка със старата сграда, каза той.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано