СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започва Архитектурното биенале във Венеция
 Facebook

Започва Архитектурното биенале във Венеция27.05.2016 / 10:37 - citybuild.bg

От 28 май до 27 ноември експозицията с тема "Reporting from the Front" е с акцент върху социалната роля на архитектурата за качеството на градските пространства.

 

 

 

Куратор на 15-тото Архитектурно биенале е чилийският архитект Алехандро Аравена. Той стана 41-ият носител на най-престижното отличие в бранша "Прицкер" за 2016 г. Според журито чилийският архитект олицетворява възраждането на социалното направление на архитектурата. Аравена и неговото студио ELEMENTAL се фокусират върху решения за настаняване на бедни, възстановяване на разрушени от бедствия градове и енергоспестяващи сгради, адаптирани към климата и нуждите на обитателите си. 

 

 

 

Президентът на Архитектурното биенале Паоло Баратта заяви: "Искаме да покажем архитектура, която предлага решения. Биеналето трябва да даде отговор на разрива между архитектурата и гражданското общество, който през последните годни превърна архитектурата в зрелище и я направи незадължителна. Според нас от архитектите от новото поколение именно Алехандро Аравена най-добре ще може да опише това явление и да демонстрира жизнената сила на архитектурата".

 

 

Архитектурното биенале се състои от три части: основно изложение, изложби в националните павилиони, официални и неофициални паралелни програми. Голяма част от тях са съсредоточени вътре и около две локации: в Джардини (основният кураторски проект и националните павилиони) и в Арсенал (продължението на основния проект и павилиона на Италия), като между тях има едва десет минути пеша. Повече - тук.

 

 

Биеналето ще продължи половин година, отчитайки стабилния ръст на посещаемост на архитектурни учебни заведения от целия свят. То е нещо средно между фестивал и конференция. Изложбите са визуално атрактивни и интересни не само за архитекти. Веднъж в месеца участници в биеналето ще разговарят с публиката и ще споделят идеи, проблеми и решения чрез представени проекти. Вижте програма тук.

 

 

Изложението ще включва 88 участници от 37 страни. 50 от тях ще участват за първи път, а 33-а архитекти са на възраст под 40. Също за първи път на биеналето ще присъстват представители на пет страни: Филипините, Казахстан, Нигерия, Сейшелите и Йемен. 

 

 

Освен основната експозиция ще бъдат представени и три специални проекта

 

 

Още подробности - тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild

още от Избрано