СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
На 2 юли започва обновяването на зоната около храм „Св. Ал. Невски“
 Facebook

На 2 юли започва обновяването на зоната около храм „Св. Ал. Невски“29.06.2018 / 14:28 - CityBuild.bg

Ще бъдат обновени и двете знакови централни градски градини – „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“.

 

Зона 4 или т.нар. „Златна София" включва пространството между ул. „Георги С. Раковски", ул. „Московска", пл. „Васил Левски", бул. „Васил Левски", бул. „Цар Освободител", пл. „Народно събрание", ул. „6-ти септември" и мисленото продължение на ул. „Аксаков" от ул. „6-ти септември" до ул. „Георги С. Раковски". В нея са едни от най-значимите символи на града - храма „Св. Ал. Невски", пл. "Народно събрание", паметникът „Цар Освободител Александър II", църквата "Св. София", Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, градината "Св. Климент Охридски", пространството между ул. „Оборище" и Централния военен клуб, както и пл. "Гина Кунчева".

 

Визуализация - АДА - Агенция за дизайн и архитектура

 

Задачата ни е да обновим знаковите пространства, да запазим духа на София и да освободим повече зони да пешеходците, каза днес кметът Йорданка Фандъкова при представяне началото на ремонтните дейности. Заместник-кметът по направление транспорт Евгени Крусев направи презентация на проекта. На представянето присъстваха кметовете на райони „Средец" и „Оборище" - Мария Ачкова и Васил Цолов, ръководителят на проекта арх. Иво Пантелеев, представители на изпълнителя и надзора.

 

 

Започва работа първо по тротоарите по ул. "Московска" от ул. "Г. С. Раковски" до ул. "Париж" и в градините „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“ – обновяват се алеите, осветлението се подменя с енергоефективно и се прави допълнително озеленяване. Ще има безжичен интернет и химически тоалетни.

 

На "Кристал" ще бъдат обновени бордюрите и чешмата.

 

Проект на АДА - Агенция за дизайн и архитектура

 

Снимка: CityBuild.bg

 

В градина „Св. Климент Охридски" ще бъдат запазени масивните бордюри.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Около храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще бъдат обновени тротоарите и осветлението, ще бъде изградено и художествено осветление на храма „Света София“ и на сградата на общината на ул. “Московска“. Предвижда се също намаляване на местата за паркиране около храм-паметника, а подходът към катедралата догодина ще бъде оформен като пешеходна зона. Паважната настилка около храм „Св. Александър Невски" ще се пренареди само частично в предвидената пешеходна зона. През 2019г. ще се ремонтират и жълтите павета на площад "Народно събрание".

 

Проект на АДА - Агенция за дизайн и архитектура. От първоначалния проект отпадат пилоните и остава паркирането в източната част.

 

Проект на АДА - Агенция за дизайн и архитектура

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Проектът включва обновяване на тротоарите, осветлението и настилките по ул. „Оборище" от бул. „Васил Левски" до ул. „Г. С. Раковски"; ул. „Париж" от бул. „Цар Освободител" до ул. „Московска"; ул. „Дунав" между ул. „Московска" и пл. „Александър Невски" и участъци от ул. „15-ти ноември" и ул. „11 август".

 

По ул. „Московска“ от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „Васил Левски“ ще бъдат обновени тротоарите и осветлението, като тротоарите се освобождават от паркоместата. Ще се подмени и топлопровод. Ще бъде обновен и площадът около паметника на Васил Левски и бул. "Васил Левски" от паметника на Апостола до Ректората, като дейностите ще започнат след като приключи ремонтът на бул. "Васил Левски" от ул. "Граф Игнатиев" до Ректората, който пък стартира на 1 юли.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

В цялата зона всички контейнери ще бъдат подземни. Предвижда се изграждане на 3 станции за зареждане за електромобили и на 5 обществени тоалетни.

 

В договора с изпълнителя, който за тази зона е ПСТ Груп, са заложени сериозни изисквания и санкции за качество на работа и спазване на срокове по договор. Задържа се на изпълнителя банкова гаранция от 536 664 лв. След Акт 15 се освобождава половината от сумата, а другата се задържа до изтичане на 5-годишната гаранция на обекта. При неспазване на срока на изпълнителя се налага неустойка от 178 888 лв. за всеки просрочен ден. При некачествено изпълнение предвидената по договор санкция е 894 440 лв.

 

За проекта е защитено финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ от 19,1 млн. лв. и съфинансираме с 2,2 млн. от бюджета на София. Цялото обновяване на зоната трябва да завърши през 2019 г.

 

Eма Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано