СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започва процедурата по избор на нов главен архитект на София
 Facebook

Започва процедурата по избор на нов главен архитект на София26.01.2016 / 14:27 - citybuild.bg

Кандидатите ще имат 14 дни да подадат документи, като срокът започва да тече от утре. 

 

Утре (сряда, 27 януари) започва процедурата по избор на нов главен архитект на София, съобщи кметът Йорданка Фандъкова на пресконференция днес. До конкурса се стигна, след като в края на 2015 г. досегашният заемащ поста арх. Петър Диков подаде оставка, считано от 9 февруари. Амбициите на Столичната община са процедурата да протече прозрачно и при пълна публичност, за да се избере най-добрият претендент. Затова се предвижда и публична защита на концепциите на кандидатите.

 

В 14-дневен срок сред утрешното публикуване на обявата за конкурса кандидатите трябва да предадат всички необходими документи, сред които са концепция на тема "Управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на София". "Ще има и специфични изисквания, като например или вече притежаван достъп до класифицирана информация "Секретно", или готовност за подаване на документи за получаване на такъв допуск", уточни Фандъкова. След това в 7-дневен срок комисията по избора проверява подадените документи и публикува списък с допуснатите до участие.

 

Следващата стъпка ще е защита на концепцията и интервю, които ще се проведат само пред комисията. Срокът е не по-рано от 14 дни след проверката на документите, което означава, че по закон няма краен срок, но кметът щяла да настоява за максимално бързо изпълнение на процедурата.

 

Допълнително - без да е изискване на закона, ще се проведе и публично представяне на концепциите в сградата на Съюза на архитектите в България. По думите на Фандъкова съставът на комисията все още не е уточнен, но в нея ще участват представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, инициативният комитет, в който участват над 50 неправителствени организации, както и представители от екипа на кмета и общински съветници. "Броят им ще бъде между 11 и 13, за да бъде работеща комисията", уточни Йорданка Фандъкова и добави, че председател ще бъде член на нейния екип.

 

От кандидатите ще се очаква да имат минимум 10-годишен опит, от които 3 години на управленски пост, независимо дали държавна, общинска или частна структура; пълна проектантска правоспособност; концепция; познаване на нормативната уредба; както и концепция как Направление "Архитектура и градоустройство" ще взаимодейства с другите структура на Столичната община, неправителствените организации и гражданите. Сред очакванията са представянето на предложения за допълнителни електронни услуги, които да улеснят бизнеса и гражданите; развитие на дигиталния архив; както и продължаване на изготвянето на градоустройствени планове, които в момента са направени само за 60% от територията на общината, за да спре безконтролното застояване в някои части на столицата. Фандъкова ще настоява и за предложения за изпълнението на предизборната й програма за зелената система на града.  

 

"Надявам се да има повече кандидати, защото позицията е сериозна. Търсим професионалист - сериозен, добре подготвен човек, с авторитет", каза Фандъкова. На страницата на общината ще бъде публикувана специална рубрика, в която ще се качва цялата информация за хода на конкурса.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано