СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започва реконструкцията на къщата на арх. Фингов в София
 Facebook

Започва реконструкцията на къщата на арх. Фингов в София17.02.2020 / 09:00 - CityBuild.bg

Одобрени са проекти за реставрация, преустройство и реконструкция с адаптация на сградата.

 

За къщата на арх. Георги Фингов на ул. "Шипка" 38 е съставен протокол за откриване на строителна площадка. Проектът запазва изцяло оригиналното фасадно решение на сградата и автентичността на обемно-пространствената и планова структура в съответствие със статута й на недвижима културна ценност, съобщиха от Направление "Архитектура и градоустройство". Припомняме, че през юли миналата година стана ясно, че къщата на архитект Фингов в центъра на София ще бъде възстановена. Преди това имаше вероятност тя да бъде съборена, като само част от фасадата ѝ щеше да бъде запазена от новите собственици, а на мястото да се появи пететажна сграда. Последва остра обществена реакция и в крайна сметка проектът беше върнат за преработка.

 

 

Къщата на арх. Георги Фингов попада в обхвата на територията с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност – „Жилищна зона „Докторски Паметник“. Къщата е строена през 1908г. за нуждите семейството на арх. Георги Фингов, по негов проект. Плановата схема е вестибюлен тип. Разпределението е типично за богато еднофамилно жилище. В партера са разположени помещенията с представителни функции - кабинет, малък и голям салон, трапезария и зимна градина към нея. Кухнята е със самостоятелен вход, а сервирането е ставало през офис между кухнята и трапезарията. Етажът е спални и бани.

 

Сградата в първоначалният си вид е била с два жилищни етажа с голяма етажна височина, сутерен и тавански подпокривен етаж. Връзката между нивата се осъществява посредством вътрешна стълба. Интериорът е бил решен в духа на сецесиона. Конструкцията на сградата е полумасивна - тухлени носещи зидове и подова конструкция от стоманени профили с пълнеж от стоманобетон. Обемът на къщата е раздвижен, благодарение на плановата схема с изявени характерни издатини. Покривната конструкция е начупена, напомняща немска архитектура.

 

В архитектурното решение се чувства влияние на неоромантизма, с детайли, характерни за арх. Фингов. Художественото въздействие идва от доброто пропорциониране между плът и отвори и богатсвото на светлосянката. Фасадите са изчистени, без щукатурна сецесионова украса, типична за архитектурата в периода в който е реализирана сградата. Характерна е колоната с глава при главния вход, дело на скулптура Андрей Николов.

 

 

В периода на експлоатация сградата е приемала различни функции. В нея се е помещавала детска градина, администрацията на НИПК (сега НИНКН). Жилищната функция е била запазена основно в подпокривното таванско ниво, преустроено без данни за проектна документация. В близко време сградата е имала административна функция, като няма данни за промяна на предназначението на сградата.

 

Няма данни и как различните функции са се отразили на интериорите в процеса на експлоатация. Сградата е запазила представителното фасадно въздействие на екстериора, въпреки множеството преустройства и промени в годините на експлоатация.

 

 

С проекта за реставрация, преустройство и реконструкция с адаптация на сградата се предвижда обособяването на функция, с която ще може да се ползва като сграда тип „резиденция“ с жилищни и представителни функции. Условно трите съществуващи нива се обособяват като отделни функционални зони - на партера е представителната част на сградата с организиран дневен тракт, в сутерена са организирани стопански и помощни помещения с връзка към новопроектираният гараж, на второто ниво са представителни помещения, а на третото (подпокривно) ниво са организирани семейни помещения. Трите нива са взаимно свързани при организирани функционални връзки, съответстващи на желанието на собствениците.

 

За нуждите на съвременното обитаване осигурената вертикална комуникация в сградата се осъществява посредством нова стълба и нов асансьор в зоната на съществуващото стълбище (бивше „слугинско“) стълбище. Новата стълба е решена в духа на сецесиона и времето, в което е строена сградата. Тя е с ясно изразено овално око, което свързва всички обслужвани нива.

 

Пространството на вертикалната комуникация е свързано с вестибюлната част на нивата и е част от общото функционално решение. С предвидените остъклени отвори тя се възприема като част от интериора и не е чужда за интериорното пространството и връзките в него. Предвижда се настилката на стъпалата да е дървена.

 

Новата функционална схема се подчинява на стремежа в максимално възможна степен да бъде съхранена автентичната планова композиция на етажните разпределения, като е съобразена със съществуващите помещения и специфичната конструкция.

 

 

Проектът за реставрация, преустройство и реконструкция с адаптация не предвижда промяна на съществуващите фасади. Запазва се членението на дограмата, като тя се подменя по съществуващ образец със съвременно техническо решение. Запазвайки обемно пространствената и планова структура на сградата се постига запазената автентичност на обекта и ще запази неговата архитектурно-градоустройствена и историческа ценност като паметник на културата.

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано