СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започва реконструкцията на трамвайната линия по бул. “Цар Борис III“ в София
 Facebook

Започва реконструкцията на трамвайната линия по бул. “Цар Борис III“ в София06.04.2021 / 17:22 - CityBuild.bg

Релсовият път на бул. „Македония” ще е с тревно покритие за т.нар. „зелен трамвай“ и линеен парк.

 

На 10 април (събота) най-после започва реконструкцията на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III", като целият участък от обръщателно ухо „Съдебна палата" до трамвайно ухо "Княжево" ще бъде изпълнен поетапно. Този участък обслужва трамвайна линия № 5, която е най-натоварената линия в София. В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, уличното осветление, ремонт на пероните и спирките, пътното платно и тротоарите (за участъците по бул. „Македония", ул. „Алабин" и кв. „Княжево"). Ще бъдат монтирани спиркови навеси по цялото трасе на трамвайния участък, както и 24 камери за видеонаблюдение. Вече са доставени 13 нови трамвайни мотриси, които ще се движат по новите релси. Първият етап на строителството обхваща трасето по бул. „Македония" и участъка от пл. „Руски паметник" до трамвайно ухо „Бъкстон".

 

 

По бул. "Македония" трасето на трамвайната линия се запазва в центъра на обособеното трасе. Релсовият път ще е с тревно покритие, като ще бъде създаден линеен парк и т.нар. „зелен" трамвай, какъвто вече има на Руски паметник. Обособени са две зони за пешеходно преминаване през релсовия път, кореспондиращи на ул. „Ивайло" и ул. „20 април". Местата за паркиране в ремонтирания участък ще бъдат запазени на 70%. Паркирането е решено успоредно в локалното платно за движение, като в посока център то е с две обособени зони съответно в ляво и дясно, докато в посока кв. „Княжево" е обособена само зона отдясно на платното за движение. Развита е двупосочна велоалея в северната разделителна зона. Предвидени са и велостоянки. В габарита между релсовияпът и локалните платна ще са разположени и две пешеходни алеи с озеленяване и зони за отдих.

 

 

С оглед намаляване на затрудненията на живущите в района, както и за осигуряване на проходимост на автомобилното движение участъкът по бул. „Македония" ще се работи на два подетапа - първият предвижда затваряне на южното локално платно, като ще се осигурят обходни маршрути.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Вторият етап от реконструкцията на трамвая по бул. "Цар Борис III" ще е от трамвайното ухо „Бъкстон" до трамвайно ухо „Княжево". Проектът е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт-фаза II", който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020.

 

Вижте временните промени в организацията на градския транспорт тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано