СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започва законодателно проучване на строителния процес в ЕС
 Facebook

Започва законодателно проучване на строителния процес в ЕС10.07.2018 / 12:20 - CityBuild.bg

Това е стъпка към отмяната на ЗУТ, казват от КАБ.

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков поиска от Народното събрание да съдейства за извършването на законодателно проучване на строителния процес в 10 страни от Европейския съюз. Анализът на практиките в ЕС е голяма стъпка към създаването на ново строително законодателство в България. Инициативата за това е на Камарата на архитектите и беше подкрепена от работната група към МРРБ и министър Нанков.

 

Проучването ще се съсредоточи върху ключовите теми в различните фази на строителството в Германия, Австрия, Белгия, Чехия, Унгария, Испания, Холандия, Финландия, Хърватия и Италия. Въпросите бяха формулирани в работната група съвместно от КАБ, КИИП, КСБ и ДНСК.

 

Целта е да се обобщят най-ефективните процедури и правила, които защитават интереса на обществото и на всички участници в процеса, връщат престижа на професията и гарантират крайния резултат - качествени сгради в хармония със заобикалящата ги среда.

 

В сегашния си вид ЗУТ обременява до абсурд строителството в България. Важни са папките, а не сградите. Важни са административните изисквания, а не същинският процес и качеството на построеното. В този процес резултатът все по-малко зависи от архитектите, но в същото време обществото хвърля отговорността за строителните безумия точно върху тях. Така професията на архитекта се обезценява, казват от КАБ.

 

Затова Камарата на архитектите в България смята, че с промени в ЗУТ на парче няма да се реши нито един проблем - напротив, пречките, административната тежест и конфликтите на интереси ще се увеличават.

 

 

Проучването на практиките в 10-те страни ще даде още разумни идеи и ценно ноу-хау за изработването на качествено строително законодателство у нас според международните стандарти. Списъкът с въпроси се простира върху 26 теми, свързани с устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, контрола в инвестиционния и строителния процес, застраховането на професионалната отговорност, изискванията към строителя.

 

Ще бъдат проучени ключови практики в целия строителен процес: от това какви са правата, задълженията и ролите на участниците в строителния процес и какви са процедурите за устройствените планове и промените в тях; през категоризацията на типовете сгради, съгласуването на инвестиционните проекти, издаването на строителни разрешения и оценките за съответствие; до изпълнението на одобрените проекти и въвеждането на сградите в експлоатация.

 

Писмото на министър Нанков до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и пълният списък с въпроси може да видите тук.

 

След осъществяването на проучването КАБ ще публикува подробна информация по всяка от темите. Дискусията за бъдещото ново законодателство е отворена за всички членове на Камарата.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано