СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започват проучвания на археологически обекти край село Васил Левски
 Facebook

Започват проучвания на археологически обекти край село Васил Левски16.05.2019 / 17:28 - CityBuild.bg

Това са тракийски селищен център от V в.пр.Хр. и некропол от елинистичната епоха.

 

Дейностите включват теренни сондажни проучвания и геофизични измервания и изследвания на площ от 15 декара, обхващащи укрепената част на тракийското селище и предполагаемата площ на некропола. До момента археологическият обект е проучен частично, като обхванатата площ е 1 декар. Разкрити са сектор от крепостна стена и основите на храм.

 

 

За ръководството на община Карлово обектът е приоритетен, защото го разглежда като бъдеща възможност за превръщане на района в атрактивна туристическа дестинация. Отделят се средства според възможностите на общината, казаха оттам. Министърът на културата е заявил готовност министерството също да финансира проучванията. Те се отнасят за единствения съхранен тракийски град, който според специалисти представлява интерес за световната историческа наука и трябва да бъде видян от всички, каза д-р Кабаиванов.

 

Тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и един от двата обекта в страната, които имат огромен капацитет като история. До момента са разкрити основите на храм. В настоящия сезон основно ще бъде проучена укрепената част на селището чрез изследвания в дълбочина, които да установят площта на цитаделата. С геофизичната техника ще бъде определено и точното местонахождение на акропола.

 

Работата на терен ще започне в началото на юни, след приключване на техническата подготовка през настоящия месец. Директорите на историческите музеи в Карлово и Клисура заявиха готовност за пълно съдействие на екипа, ръководен от доц. Костадин Кисьов.

 

Продължаване на археологическите разкопки и проучване на максимално голяма част от терена около основите на храма са необходими във връзка с подготовка на документацията за даване статут на недвижима културна ценност от национално значение на Тракийския селищен център. С придобиването на този статут община Карлово ще има възможност да кандидатства по Оперативна програма „Региони в растеж”, която ще финансира инфраструктурен проект за превръщане на обекта в туристическа дестинация.

 

 
още от Новини

още от Страната