СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Заповядайте на "ВОДНО КИНО"
 Facebook

Заповядайте на "ВОДНО КИНО"18.03.2016 / 18:32 - citybuild.bg

Български филми, снимани в действащи навремето бани, ще се редуват с нов поглед към къпалнята като място за релакс, но и с критичен фокус към рушаща се слава на баните с минерална вода.

 

За първи път воден кино-уикенд ще има в музея „Земята и хората" в рамките на Седмица на водата, организирана от Българска Асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата". 

 

 

За първи път на Водно кино ще бъде представен филмът на Виргиния Захариева «УЯЗВИМОСТТА - 5 ДВИЖЕНИЯ", документален запис на пърформанс, състоял 2003 година в женския басейн на Софийската централна баня. Филмът е опит за припомняне на забравени от тялото движения, които са ни помагали да стигаме до удоволствието. Дискусия с нея за терапевтичните възможности на лечебните и релаксиращи практики с вода ще има в неделя от 15.45 часа.

 

"ДРУГОТО НИВО НА БАНЯТА" - така се нарича българския документален филм на режисьора Станимир Трифонов, сценариста Влади Киров и оператор и продуцент Христо Бакалов, който ще ни запознае с историята на Софийската минерална баня.

 

Българската публика за първи път ще може де види и словенския филм "66 сезона" на сценариста и режисьор Петер Керекеш, предоставени от Агитпроп, който разказва за стария плувен басейн в Кошице, Словакия. 

 

Утре от 14.00 часа ще се проведе дискусия за кризисното състояние на прочути преди години термални центрове, много от които строени с обществени дарения и регистрирани като паметници на архитектурата, ще се повдигне от инициативния комитет „Термално-Нормално" - сформиран от граждани, които търсят решение за разсичане на Гордиевия възел, наречен „Банята Овча купел". Темата ще бъде отворена със среща с фотографа Здравко Йончев, който не затвори очи за рушащата се пред погледа на всички великолепна на времето баня Овча купел и повдигна с фотографиите си въпроси, които вече трудно крият отговорите си. 

 

 

Водно кино ще бъде закрито на 20 март от 16:00 ч. с гореща дискусия за спасяване на българските минерални бани. Това ще е среща с представители на инициативни групи, препатили от безкрайните срещи с институции, но по-опитни в отстояване на гражданската си позиция и с реални резултати. 

 

Цялата програма на ВОДНО КИНО - тук.

 

До 22 март в национален музей „Земята и хората" се организира Детски образователен център за водата с работилници и лаборатории, творчески ателиета, информационни инсталации, театрална постановка, акции Н2Обичам с измерване процента на хидратация на тялото си със специален уред и др. Участниците в тях по занимателен начин ще обогатят познанията си за водата като жизненоважен и безценен природен ресурс. Участието в ателиетата е напълно безплатно, като с приоритет са посетителите с предварителна електронна заявка тук.

 

На 21 март музеят „Земята и хората" ще бъде домакин на Кръгла маса, на която експерти ще обсъдят „Ролята на водните операторите в Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) и Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН)". Форумът ще се излъчва онлайн на сайтовете www.waterbridge.info и bwa-bg.com.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София