СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Запознайте се с предложенията в новата Наредба за градска среда в София
 Facebook

Запознайте се с предложенията в новата Наредба за градска среда в София16.05.2019 / 16:41 - CityBuild.bg

При реновиране на недвижима културна ценност по фасадите ще се забраняват реклами, климатици и други.

 

От днес стартира обсъждане на работния проект на Наредба за градската среда. Целта е получаване на мнения и предложения преди изготвянето на окончателния текст. С наредбата се определят допълнителните изисквания към подробните устройствени планове и инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни и текущи ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, както и на елементите на градския дизайн.

 

Наредбата трябва да бъде одобрена от Столичния общински съвет до края на годината и след това изискванията стартират пилотно в Зона 2 - "Граф Игнатиев", "Солунска", "Шишман" и "6 септември", където всички сгради са сканирани и имат паспорт с цветови решения. В зоната има 48 сгради паметници на културата и за тях ще има специални изисквания, включително и за фасадно осветление.

 

Наредбата за градска среда предлага стандарти, разнообразни спрямо различните зони в града. В централните зони те ще бъдат консервативни, запазващи историческия облик и духа на мястото, докато в перфирените квартали ще дават повече свобода при облагородяване на средата. Предложените зони са следните:

 

Зона 1 - Спрямо Наредбата за рекламата се разширява на запад, като покрива границата с архитектурно-историческия резерват Сердика-Средец - ул. "Княз Борис" I, разширява се на север до бул. "Дондуков" и на юг до кръстовището на бул. "Раковски" и ул. "Гурко", включвайки изцяло територията около Народния театър към зоната.

 

Зона 2 - Според наредбата за рекламата представлява линейни зони по основните улици в центъра на града. Често те се редуват със зона 1 и зона 3, а различни стандарти през всяка улица би създало среда с нехомогенен и хаотичен облик, което е в разрез с целите на наредбата за градската среда. Предлагат се окрупняване в компактна зона 2 на територията между бул. "Дондуков" и бул. "Хр. и Ев. Георгиеви", бул. "Скобелев", бул. "Тотлебен", бул. "Христо Ботев", бул. "Стефан Стамболов", ул. "Екзарх Йосиф", ул. "Сердика", която е извън зона 1 и в която са разположени най-гъсто улиците от зона 2 от Наредбата за рекламата. Основните булеварди, които се намират в зона 3, остават част от зона 2 и действат като нейни линейни продължения, както са определени в Наредбата за рекламата. Добавят се продълженията на ул. "Раковски", бул. "Тодор Александров", бул. "Тотлебен", бул. "Христо Ботев", бул. "Мария Луиза", ул. "Цар Иван Асен".

 

Зона 3 - Разширява се в широкият център и обхваща "Банишора", Долен "Лозенец", "Яворов" и "Оборище" до бул. "Ситняково". Териториите са стари квартали, с характерен облик и морфология, близки до същинския център на града и наситени с обслужване.

 

Зона 4 - представлява линейни зони, обхващащи основните булеварди в столицата. Спрямо Наредбата за рекламата включва зона 4 и зона 5. Изключват се булевардите, които граничат със зона от по-висока степен на консервация, в които случаи преминават към по-високата - например бул. "Пенчо Славейков" преминава от зона 4 към зона 3.

 

Зона 5 - отговаря на зона 6 от Наредбата за рекламата.

 

Зона 6 - отговаря на зона 7 от Наредбата за рекламата, с изключение на териториите, преминали към по-висока зона - например "Яворов".

 

 

Публикувани са и първите стандарти – приложения към наредбата, които представляват архитектурно-градоустройствени, художествени и технически изисквания към компонентите на градската среда и техните елементи.

 

 

 

Наредбата предвижда при реновиране на недвижима културна ценност по фасадите да се забраняват рекламни елементи, фирмени надписи и климатици. След реновация ще се забраняват решетки по прозорците, външни ролетни щори, кабели, сателитни чинии, саксии, простори, тенти и парапети, различни от одобрените. При етапите на реновиране ще се отстраняват некоректни облицовки от партерния етаж, ще се почиства каменната облицовка и ще се възстановяват отделни елементи от нея, ще се прави частична подмяна на дограмата и уеднаквяване на цвета, вида и членението, ще се възстановяват парапети и повредени декоративни елементи в оригинален вид /по проект/.

 

 

В довършителните дейности влизат промяна на основния цвят, възстановяване на съществуващия цвят, уеднаквяване на материала и цвета в партерните нива, поставяне на фасадно осветление /по проект/ и при необходимост от поставяне на тенти ще се гледа проектното предложение за цвят.

 

 

Разработени са и указания и насоки за оформление и цветно решение на туристическата навигация в столицата.  Създаден е шрифт "София Санс", който ще се използва за всички рекламни и информационни елементи.

 

 

С работния проект на Наредбата за градската среда и стандартите можете да се запознаете ТУК. Направление „Архитектура и градоустройство" очаква вашите мнения и предложения до 17 юни чрез електронната поща: office@sofia-agk.com или на хартиен носител по пощата или на място в деловодството на ул. „Сердика" № 5.

 

Презентацията от Отчета за управление на системата и процеса на градско планиране и развитие на Столична община по повод 3 години от встъпването в длъжност на арх. Здравко Здравков като Главен архитект на СО можете да видите ТУК.

 

През юни ще стартират и консултациите по още една нова наредба - за транспортен анализ на бъдещи сгради и обекти.

 

 

В рамките на тази година трябва да приключи и работата по стандарта с настилките и стандарта за градската мебел.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано