СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Заседанието на журито в конкурса за пл. „Света Неделя” ще е открито
 Facebook

Заседанието на журито в конкурса за пл. „Света Неделя” ще е открито09.10.2018 / 14:31 - CityBuild.bg

Търси се участие на качествени архитектурни бюра и ще се иска представяне на всички детайли и материали по бъдещия работен проект.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Заданието за конкурса за концепция за площад „Света Неделя" е изработено от най-добрите специалисти в България от УАСГ, обсъдено е два пъти и е с нанесени корекции и промени, каза вчера главният архитект на София Здравко Здравков за Нова телевизия в отговор на критиките относно заданието и визията за градинката около църквата „Свети Седмочисленици".

 

В конкурса за площад „Света Неделя" е ангажирано международно жури от доказани авторитети. Желанието на НАГ като възложител на конкурса е да се привлекат качествени архитектурни бюра, които да се справят със задачата от идеята до последната плочка. Вече има един провален открит конкурс и не искам да повтарям тази грешка, каза арх. Здравков.

 

По думите му това е международен конкурс, в който общината иска да участват утвърдени имена и които имат капацитета да се справят със задачата, а не студентско бюро да представи концепция, която след това не може да изпълни. В отговор на критиките, че условията ограничават възможните участници, Здравков посочи, че конкурсът допуска и сдружения.

 

Главният архитект на София каза, че конкурсът е обявен в най-известните сайтове за архитектура, като един от тях има по над 500 хил. посещения на ден. Общият награден фонд е 250 хил. лева, като класираният на първо място получава правото да реализира проекта си за площада. Ако той откаже, поканата за договаряне се изпраща на втория класиран.

 

По повод публичността арх. Здравков заяви, че конкурсът ще бъде публичен, заседанието на журито ще бъде открито за медии и граждани, след което класираните бюра по зададените високи критерии ще се състезават за изработване на работен проект. „Искаме да се носи отговорност от началото до края с представяне на всички детайли и материали", каза още Здравков. Той се надява председателят на Камарата на архитектите да премисли своето решение за излизане от журито.

 

В отговор на това зам.-председателят на Камарата на архитектите в България Петкана Бакалова заяви: „Когато по света се обявяват подобни конкурси или се канят проектанти, много често идейната фаза се разработва от млади архитекти, които все още имат неизчерпано въображение. Следваща фаза - ако архитектът, който е спечелил конкурса, не успее да сформира екип и да отговори на следващите условия, тогава се прави подбор на фирма, вече с икономически критерии. Дават се две възможности - авторът да продаде авторските права или пък да вземе участие в следващата фаза, но вече с екип, който може да се справи".

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано