СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Защитават" с кашпи настилката и куполите на Ларгото в София?
 Facebook

"Защитават" с кашпи настилката и куполите на Ларгото в София?06.08.2019 / 12:45 - CityBuild.bg

Според арх. Христо Генчев проектът е изпълнен точно, но вандали и прекалено натоварване го рушат.

 

Приключва още един пореден ремонт по настилките на Ларгото в столицата. За момента изпълнителят е залепил на места изпочупената настилка, но се очаква комисия да приеме ремонта, заявиха от Министерството на културата, под чиято шапка беше извършена реконструкцията на Ларгото.

 

На първо време вероятно кашпи с цветя ще бъдат поставени около куполите на Ларгото, с които да бъдат предпазени те и настилката, каза арх. Христо Генчев пред bTV. Според проектанта причината за изпочупената настилка и елементи била прекалено натоварване около куполите и катастрофи по периферията. Според арх. Генчев има и грешки при изпълнението на обекта, а за счупените плочки трябва да заплатят застрахователите. Необходимо е "да се препроектира", нарушените от ПТП елементи да бъдат отстранени и да "се помисли" за по-стабилно решение, каза още проектантът. Той обаче смята, че това трябва да стане след изборите, за да не се политизират взетите технически решения.

 

 

Заместник-директорът на Регионален исторически музей на София инж. Борис Чилев заяви, че плочките са изпочупени и от скейтбордисти, а куполите - от хора, които се качват по тях. Той уточни, че има забранителни табели, които не се спазват от гражданите. Според него кашпи с цветя около куполите може да бъде временно решение, тъй като камиончетата на общината, които ги поливат, не са толкова тежки /каквото предположение направи министърът на културата/.

 

 

Реконструкцията на площад "Независимост" в София е проект на „Прототип" ЕООД съвместно с австрийското студио Baar-Baarenfels Architects. Въпросът е защо още в начален етап не са предвидени подобни последици и натоварване около куполите, които логично привличат хората, както и около периферията, където се очакват пътно-транспортни произшествия. Проектът от самото начало пък търпеше критики заради това, че оставя пространството не особено използваемо за хората.

 

Изпълнител на проекта е ЗДДЗ "Антична Сердика", в което влизат четири фирми с водещ партньор "Пътища и мостове" ЕООД. Въпросът е какво налага непрекъснати ремонти в зоната. Този е поредният: след теч по колоните под куполите и след пукнатини по тях през 2016 година и след счупени и паднали настилки и плочи през миналата година.

 

Около ремонта на Ларгото имаше и скандал - след сигнала на БСП, която обвини министъра на културата Боил Банов за опрощаване на неустойка на изпълнителя. Прокуратурата се отказа от дело поради липса на данни за извършено престъпление.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано