СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Застаряващото население на София се нуждае от социална инфраструктура
 Facebook

Застаряващото население на София се нуждае от социална инфраструктура08.03.2021 / 09:30 - CityBuild.bg

Отпадащите от образователната система също имат нужда от социална подкрепа.

 

В Столична община функционират 8 дома за възрастни хора (капацитет от 1 001 души); 72 центъра за настаняване, социална интеграция и обществена подкрепа (капацитет 2 673 човека); 11 защитени, преходни и наблюдавани жилища (капацитет 84 места); 78 детски кухни; 10 социални трапезарии.  

 

Кварталите и населените места с по-висока от средната за СО концентрация на население, получаващо социални помощи, се намират в западните и северните части на общината като: Филиповци, Горубляне, Сеславци, Ботунец, Факултета, Орландовци - Малашевци, Надежда, Хаджи Димитър, Западен парк, Захарна фабрика и Кремиковци.  

 

Факторите, които влияят върху нуждата от социално подпомагане, са свързани най-вече с последиците от застаряващото население на СО. Демографската ситуация предполага планирането на повече социални услуги, насочени към възрастното население, населението в пенсионна възраст, възрастното население с физически и психически увреждания и самотно живеещите стари хора. Тези групи ще имат все по-голяма нужда от интензивна грижа.   

 

Друг фактор, който в бъдеще ще влияе все повече върху нуждата от социално подпомагане, е увеличаващият се брой ученици, които отпадат от образователната система. Много вероятно е това да доведе до по-трудно реализиране на тези младежи на пазара на труда и съответно нужда от социална подкрепа за тях.   

 

Общинското предприятие "Софияплан" продължава с представянето на поредицата от анализи на актуалното състояние и тенденциите в развитието на Столичната община (СО). Анализите са първият етап от подготовката на Програма за София - новият план за интегрирано развитие на СО за периода 2021-2027 година. Екипът събира становища и коментари по анализите на Програма за София на info@sofiaplan.bg. Пълният анализ на тема "Социални услуги" с графики и карти вижте на интернет страницата на Програма за София.

 

 
още от Новини

още от София