СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Две нови застроявания предвижда проектът за ПУП на Борисовата градина
 Facebook

Две нови застроявания предвижда проектът за ПУП на Борисовата градина14.07.2017 / 10:50 - citybuild.bg

Паркингите, трамвайното трасе и преместването на Конната база бяха спорните моменти в обществено обсъждане.

 

 

Проектът за Подробния устройствен план на Борисова градина се стреми към съхраняване на културното наследство, защита на обществения интерес, „разтоварване" от несвойствени обекти, елементи и други и спиране на автомобилното движение до границите на парка и вътре в него. Това отбеляза на общественото обсъждане вчера вечерта в Централния дом на архитекта в столицата чл.-кор. проф. дан Атанас Ковачев, ръководител на проектантския екип от „Ковачев Архитекти" /на снимката долу в средата/.

 

 

Проектът за ПУП на Борисовата градина предлага цялостна реконструкция на парковата част в участъка между бул. „Евлоги Георгиев", ул. „Драган Цанков" и лесопарковото насаждение. В участъка, обхванат от съществуващата конна база, обекти на Спортна София и Розарума, се предвижда формиране на цялостна паркова композиция. 

 

На езерото Ариана по архивни данни ще бъде възстановен оригиналният облик на бирарията, ще има музикален фонтан със светомузика, а дъното на езерото ще се използва за зимна пързалка. Не се допуска разполагането на преместваеми съоръжени в частта към Орлов мост. Ресторантът към Националният стадион се запазва и се предвижда цялата зона между мостчето и него да се използва лятно време за открито кафене.  

 

 

Теренът на стадион „Юнак" (бивша зимна пързалка „Дружба") се реконструира съобразно предписанията на ОУП озеленена площ. Теренът ще бъде усвоен чрез геопластично оформяне и моделиране по чашата на стадиона с подходящи затревени откоси. Новоформираната територия се очаква да бъде за пасивен и активен отдих, концерти на открито, използване през зимата за пързаляне и шейни и други. 

 

 

 

Две са предложенията за ново застрояване в предварителния проект на плана. Едно от тях е премахване на автокъща „Капитолия", като на нейно място се изгради подземен паркинг, а върху него - Музей „Зелената памет на София"/според някои от присъстващите излишен/, в който да се помещава и парковата администрация. Според проектантите идеята не засяга висока дървесна растителност, ще се създаде втори вход към парка, ще се изгради и пешеходен подлез под бул. „Драган Цанков".

 

 

 

 

Друго предложение на екипа е изграждане на изцяло нов комплекс за спорт и култура на мястото на старата гара Пионер, който да поеме и част от спортните съоръжения на "Спортна София" - без да се засягат дървесни масиви и с препоръка за премахване на незаконен блок на мястото. Предвижда се изграждане и на подземен паркинг, който да обслужва комплекса. Има и идея за съхраняване на участъка от жп линията, който да бъде използван за атракцион - с маршрут от гара Пионер, през подлез под Симеоновско шосе до бул. "Атанас Дуков" при болница "Токуда".

 

 

 

Преместването на Конната база и изграждането на паркинги в периферията на парка предизвика спорове по време на общественото обсъждане. Въпроси имаше относно това дали са направени представителни проучвания какво искат хората да има в парка и необходими ли са паркингите. Според проектантите сегашното място на конната база "спира влизането в парка, а се използва от много малко хора", а преместването й в югозападната част ще даде нови възможности за маршрути за езда. Според "Ковачев Архитекти" създаването на паркинги е необходимо, но екипът е отворен за промени в плана, ако хората масово не ги искат.

 

 

Противоречиви били мненията на хората относно мястото, вида и функцията на Маймунарника. Екипът препоръчва да се промени визията и работното време на популярното място, като употребата на алкохол се ограничи до предлагането на бира. 

 

 

Според архитекти и граждански организации е необходимо да се направи проучване на контактните зони и да се обмисли функцията и използването на старото трамвайно трасе. Все още проблем е липсата на пълна информация по отношение на собствеността в парка, като според проектантите в него не трябва да има частна собственост. Те препоръчаха на всички заинтересовани да прочетат СПЕЦИФИЧНИ ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ към разработката на ПУП, които екипът е подготвил, за да отпаднат някои от притесненията им относно бъдещи намеси в парка. 

 

 

В проекта за ПУП на Борисовата се предвиждат и други дейности, свързани с консервация и реставрация, възстановяване на изчезнали обеми, обемно-пространствена композиция на растителността и планова композиция по архивни данни, реконструкция, ремонт, преустройство и подмяна на съоръжения. Новият устройствен план предвижда възстановяване на затворената от години къпалня "Мария Луиза", Климатичното училище, Горския дом, Лятната читалня, Алеята с лилиите и обелиска, светофарната площадка, Канала с лодките, Японския кът и Алпинеума. ПУП предвижда и изгледна площадка в сградата на Телевизионната кула. Вижте подробности тук.

 

 

 

 

Очаква се до есента да влезе в сила и кадастралната карта на район „Лозенец", за да се работи върху коректна основа и да бъде представен преработеният проект за ПУП с взети предвид всички бележки и препоръки. След това ще бъде публикувано обявление, ще се проведе обществено обсъждане и се очаква приемане на ПУП на Борисовата градина от Столичния общински съвет да стане до края на годината.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано