СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нов затворен комплекс ще има в подножието на Лозенската планина
 Facebook

Нов затворен комплекс ще има в подножието на Лозенската планина25.11.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Воtаnіса Lоzеn ще разполага с детска градина, спортен център и СПА, офиси, автомивка, ресторант, магазини и услуги.

 

 

"Ботаника Лозен" е проект от затворен тип в подножието на Лозенската планина. Koмплeĸcът ще бъде разположен на площ от 120 дка и щe ce cъcтoи oт 30 многофамилни жилищни сгради и 120 еднофамилни къщи. Oбщaтa PЗΠ e 115 xил. ĸв. мeтpa. Първата фаза от проекта включва 15 многофамилни сгради и 20 къщи.

 

 

В целия проект се предвиждат супермаркет, специализирани магазини (химическо, аптека, готова храна, салон за красота, магазин за биопродукти и т.н.), ресторанти и кафенета, частна детска градина, автомивка. Значителна площ е отделена за изграждането на един от най-големите спортни центрове в София и страната, включващ тенис кортове, футболни, баскетболни и волейболни игрища, закрит и открит фитнес, зали за скуош, йога, тенис на маса, стена за катерене и други, допълнени от магазини за спортни стоки и СПА център. В съседство се намира Американо-английската академия, предлагаща обучение от 1-и до 12-и клас.

 

 

Целият проект се планира да бъде готов през 2025 г., като в завършен вид ще осигури дом сред природата на 1500 човека.

 

 

Проектът е най-мащабният за "Арко Вара" в историята на групата (общо РЗП над 100 000 м2). Компанията планира това да е един от най-природосъобразните проекти в страната, като очакванията са сградите да получат енергиен сертификат с клас А, а част от предвидените мерки за енергийна ефективност ще бъдат използваните най-висок клас дограми, стъклопакети и изолации; соларни инсталации за топла вода; фотоволтаични инсталации за производство на електричество; природен газ като енергиен източник за отопление; инфраструктура за електрически автомобили, велосипеди и споделен транспорт; смарт окабеляване и автоматика; изцяло LED осветление и други.

 

 

Отличителни характеристики са ниското застрояване, дистанциите между отделните сгради, подземно паркиране и локацията, граничеща със защитената по НАТУРА 2000 Лозенска планина, предвидената централна Алея на розите с течаща река по цялата й дължина и завършваща с фонтан, 15 цветни тематични градини, засаждането на над 2 000 нови дървета, чист въздух, чиста почва, дълготрайно слънцегреене, липса на електромагнитно влияние от външни източници.

 

 

Централната алея и километричната вътрешна пешеходна мрежа предоставят възможност за разходка, джогинг и отдих. В планината и гората на юг живеещите могат да се ползват дивите екопътеки и веломаршрути. С цел осигуряване комфорта и спокойствието на живеещите, както и цялостната устойчивост на проекта, поддръжката ще бъде възложена на специализирана компания с международен опит в подобни проекти, която ще се грижи както за ежедневни технически въпроси от страна на обитателите, така също за озеленяването, сметоизвозването, снегопочистването, денонощната охрана, техническата поддръжка и всички други необходими дейности. Стриктни правила относно замърсяване, паркиране, шум, увреждане и/или експлоатация на общи части и други ще важат за всеки, като спазването им ще гарантира високото качество на живот за всички.

 

 

Архитектурният проект е на студио "Вамос".

 

 

Изгpaждaнeтo на първата фаза от проекта ще започне до края на годината.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано