СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Две завишени премии се присъждат в конкурса за пл. ''Св. Неделя''
 Facebook

Две завишени премии се присъждат в конкурса за пл. ''Св. Неделя''28.05.2013 / 15:37 - citybuild.bg

Неизпълнени обещания и непрозрачни решения - това е коментарът за този, както и за проблемния конкурс за Метростанция 20, който направиха днес инициаторите на последния.

 

Вчера бяха оповестени резултатите от тайния международен открит конкурс за „Урбанистична концепция и архитектурно-художествено оформяне на пл. „Св. Неделя” в София”. В конкурса участват 27 проектантски екипа. Журито е с председател ст. н. с. д-р арх. Христо Генчев (вижте интервю тук), а не световно известният арх. Даниел Либескинд, както беше обявено по-рано. Според главния архитект на София Петър Диков поради неотложни ангажименти Либескинд не е могъл да журира конкурса.  

 

Двете завишени премии са за екип с ръководител арх. Дамян Томалевски и екип с ръководител арх. Димитър Младенов. Премиите са в размер на 15 хил. лева.

 

Проектът на екип с ръководител арх. Димитър Младенов (СитиАрх) може да видите тук, а този на екип с ръководител арх. Дамян Томалевски (Конкурент-90) - тук.  

 

Журито1 присъди и една трета премия в размер на 6 хил. лева - на екип с ръководител проф. д-р Александър Александров. Журито присъжда и три откупки с награда 3 хил. лева. Те са за проекти с ръководители: арх. Владислав Николов, арх. Димитър Димитров и арх. Явор Дичев („ЯРД БГ” ЕООД).

 

Проект за обновяване на пл. „Св. Неделя" ще бъде избран до осем месеца, каза главният архитект на София Петър Диков. Принципно се предвижда сериозно ограничаване на транспорта, като най-вече се визира връзката между бул. „Александър Стамболийски" и бул. „Тодор Александров" и на трамвая, което ще бъде преценено дали е възможно и необходимо. Площад „Св. Неделя" е включен в интегрирания план за градско възстановяване и развитие по Европейска програма „Региони в растеж". „Амбициите ни са до 2020 г. да имаме решения за това какво правим и решения за това как ще бъде направено и да го изпълним в срок. Имам намерение да вкараме по-сериозна техника в проучването, в това, което се очаква като археология", каза Диков. „Конкурсът днес не беше за избиране на проект, по който да започнем да строим. Това е конкурс за набиране на идеи, които ще бъдат доразвити", каза още архитект Диков. 

 

Предвижда се обсъждане и представяне на проектите в Съюза на архитектите в България. Днес там се проведе пресконференция по повод НЕ/реализацията на резултатите от архитектурния конкурс „Разработване на архитектурен проект във фаза идеен проект за Метростанция 20“, организиран от Столична Община, за който проблем citybuild.bg нееднократно писа.  

 

Участниците в днешната пресконференция: Свилен Овчаров, адвокат на арх. Александър Шинолов (автор на единия спечелил проект в конкурса за М20); арх. Шинолов; Боряна Зафирова - ръководител проект; Бойка Къдрева - Столична община (директор „Териториално развитие" на НАГ); арх. Георги Кътов - I/O Architects, член на журито в конкурса за М20; арх. Андрей Велинов - Дот Архитектура, САБ, член на журито; Асен Асенов, директор на ЕДНО - инициатор на конкурса. 

 

*За спорните моменти след конкурса за Метростанция 20, които бяха обсъдени на пресконференцията (която се превърна на моменти в дискусия), ще ви запознаем по-подробно на страниците на citybuild.bg. На днешната среща с журналисти организаторите на събитието коментираха и конкурса за пл. ''Св. Неделя'', за който също имаше доста критики и различни становища.

 

 

1В журито участват доц. д-р арх. Валентина Върбанова, доц. д-р арх. Борислав Борисов и арх. Людмил Киров (представители на КАБ), арх. Георги Бакалов, арх. Светлозара Шаханова и проф. арх. Евлоги Цветков (представители на САБ), арх. Виктор Попов (НИНКН), арх. Галина Иванчева (ОП "Стара София"), арх. Бойка Къдрева (НАГ-СО) и Лиляна Донева (ОПК-СО). Резервни членове на комисията са арх. Бойчо Бойчев и арх. Ралица Баракова - представители на САБ, арх. Пламен Шомов от НИНКН, ландш. арх. Веселин Рангелов от КАБ и арх. Александър Божков от НАГ.

 

Основният обхват на конкурса е самият площад "Света Неделя" с граници: от север южният фронт на бул. "Т. Александров" (пл. "Независимост") вкл. пространството към църквата "Света Петка Самарджийска"; от юг ул."Позитано"; от запад - застрояването на площада по западната му граница (състоящо се предимно от административни сгради) и част от бул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Ломска": от изток - сградите на хотел "Шератон" и имотът на Софийската митрополия, оформен по контура на площада с административни сгради и ограда и част от ул. "Съборна" до ул. "Калоян".

 

Участниците в конкурса разглеждат и представените предложения и за най-близката контактна зона: от север бул. "М. Луиза" и пл. "Бански" до ул. "Екзарх Йосиф", от юг бул."Витоша" до ул. "Алабин"; от запад бул. "Т. Александров" включително пространството с археологическите находки на Западната порта до ул. "Княз Борис I"; от изток пл. "Независимост".

 

Снимки: citybuild.bg

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано