СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Завърши консервацията и реставрацията на Западната порта на Сердика
 Facebook

Завърши консервацията и реставрацията на Западната порта на Сердика11.05.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Заедно с това е благоустроено и пространството в археологическия парк.

 

След повече от 30 години завърши първи етап от реставрацията и консервацията на Западната порта на Сердика. Официалното откриване е обявено за 24 май. Стойността на направения ремонт е 1,9 млн. лв. 

 

 

Досега са разкрити археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от  портата, части от главна антична улица (декуманус), северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от  мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и др.

 

 

По проекта бяха изпълнени консервационно-реставрационни дейности на разкритите археологически останки, конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон" с пилотни и анкерни конструкции, което да позволява археологическо проучване в източна посока. Изпълнено е и ново благоустрояване и озеленяване на обекта. Изградени са пространства за беседи, културни изяви, които предстои да се организират.

 

 

Строителните дейности са на финалната права и остава да бъдат поставени пейки. Покрай археологическия обект е започнала и промяна на целия район – издадени са предписания за ремонт на фасадите на околните сгради. Предстои разкриването и на още ценни находки. 

 

 

Западната порта на Сердика, която е част от Историко-археологическия резерват "Сердика-Средец", е със статут на археологическа недвижима културна ценност с категория "национално значение". Обектът притежава изключително висока културна стойност и историческа значимост. За  първи път е проучван между 1975 и 1980 г. от екип археолози на  Музея за история на  София, под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева. От 2011 до 2013 г. проучванията бяха възобновени от НАИМ на БАН, с финансиране по Столична програма "Култура".

 

 

Проектът за "Консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване на археологически парк "Западна порта  на Сердика" е част от проекта „Античната история на София-културно-историческото наследство достъпно за всички", който се изпълняваме по договор между Столична община и Министерство на културата по  мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" на програма BG08 "Културно  наследство и съвременни изкуства". Партньор  на Столична община по проекта е Норвежкия институт за изследване на културното наследство.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано