СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
“Зелените” градове - поглед в бъдещето
 Facebook

“Зелените” градове - поглед в бъдещето17.06.2009 / 16:47 - citybuild.bg

Все повече компании търсят нови решения, за да отговорят на глобалните промени.

 

Големите градове са най-големите потребители на енергия в цял свят. Те влияят и върху глобалните промени в климата.

Двайсетте най-големи града в света, всеки с население над 10 милиона души потерябавт 75% от консумацията на енергия на планетата.

Бързото развитие на мегаполисите поставя на дневен ред много проблеми, в това число и необходимостта от промени в инфраструктурата.

Предизвикателствата към транспорта, строителството, енергетиката, екологията са огромни.

Cisco
като високотехнологична компания например смята да свързва в мрежа цели градове и така да промени начина, по който гражданите им работят, живеят, учат и се забавляват.

Градове като Амстердам, Сеул и Сан Франциско, които са пионери в областта на устойчивото развитие, вече имат опит в използване на технологични решения и проекти, базирани на публично-частно партньорство.


Генералният директор на Cisco Джон Чеймбърс обяви, че стартира пилотна програма в индийския град Бангалор за разработване на интелигентна екологична структура.

Инициативата "Connected Urban Development" стартира през 2006 г. Това е  5-годишна програма, в която Сиско инвестира 15 милиона щатски долара в проекти, разработки и оборудване.

Целта на проекта е да създаде глобална общност от градове, които да отговарят за опазването на околната среда.

В своята първа фаза програмата изгради партньорства между три града – Амстердам, Сеул и Сан Франциско, които търсят средства за редуциране на въглеродното замърсяване с помощта на иновативни информационни и комуникационни технологии.

Естествено е да си зададем въпроса кои са най-зелените градове на Стария континент?

Европейската комисия реши да даде отличия на градовете, които имат най-голяма отговорност в опазването на околната среда.

През февруари 2009 г. първите призове за Европейска зелена столица на победителите - за 2010 г. - Стокхолм  и за 2011 г. – Хамбург, Германия. 

Общо 35 града от ЕС сe състезаваха за еко-признанието, като във финалния етап Стокхолм и Хамбург надделяли над Амстердам, Бристол, Копенхаген, Осло и германските Фрайбург и Мюнстер. 

В Амстредам например приблизително  три четвърти от хората имат собствени велосипеди, които те използват за придвижване.

През последните трийсет години местната общинска власт работи усилено в посока насърчаване използването на колела, като за целта изгражда алеи и платна, подходящи за велосипедисти и пешеходци пътища и широка мрежа от паркинги за велосипеди. 

Английският град Бристол държи на парковете и зелените площи, които играят важна роля в борбата срещу климатичните промени. Градът има  над 450 парка и зелени площи.  

В Копенхаген има няколко плажа със  син флаг.  Целта е до 2015 г. всички морски води в района да станат годни за къпане според хигиенните стандарти.

В  града ще бъде изградена система за почистване на отпадъчните води.  Властите планират изграждането на 14 нови парка и засаждането на още 3000 дървета.

Фрайбург работи върху концепцията за захранване на всички обществени сгради с екоенергия. Градът, разположен в Южна Германия, е най-горещото и слънчево място сред големите градове в страната.

Слънцето, вятърът и водите на малките реки, вливащи се в Рейн, играят важна роля за снабдяване на града с електрическа енергия. Понастоящем 4% от потребяваната електроенергия се получава от възобновяеми източници. Целта обаче е  този показател да достигне 10% до 2010 г. 

Наричат Стокхолм - "Венеция на Севера".  10% от територията на града е покрита с вода, а многобройните езера са едни от предпочитаните места за развлечение.

През 2006 г. местният общински съвет прие план за опазване на водите, чиято цел е до 2015 г. всички водни площи да отговарят на изискванията по „водните” директиви на Европейския съюз.  

Хамбург, в който живеят 1.8 млн. души, впечатлява с чистия си въздух. Градът ще носи титлата през 2011 г. заради енергоспестяващите мерки в обществените сгради.


 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно