СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Земя, пясък, сажди, тъкани, салфетки…
 Facebook

Земя, пясък, сажди, тъкани, салфетки…16.01.2020 / 14:23 - CityBuild.bg

Изложбата „Трансформации“ на Ивайло Попов ще бъде открита в Галерия „Райко Алексиев“ на 23 януари.

 

 

Творчеството на Ивайло Попов е в традицията на класическия колаж-асамблаж от времето на 60-те години, попарта и концептуалното изкуство. Като абстрактна образност неговите изображения се базират на живописта, но я разглеждат като разширено понятие.

 

През 1990-те Ивайло Попов се утвърждава като художник първоначално с цикли „чувалено-шаечни" колажи, по-късно с изразителни асамблажи от метални отпадъци - ръждясали тенекии и всякакви метални отломки (извадени от него от река Струма, която тече на няколко метра от ателието му). Към тях той често сгурия, пръст, стърготини и т.н.

 

 

Eто какво казва художникът за предстоящата си изложба: „В тази серия разглеждам картината като отворено за иновации и предизвикателства визуално поле - рефлексия на актуалната и динамична социална среда. Трансформация на сетивната експресия в интелектуална енергия чрез широк спектър от практики, проекции и информационни носители, от скрития смисъл на образи от баналното, делнично всекидневие, супермаркета или серийната индустриална продукция до базисните материали и първичното състояние на материята - земя, пясък, сажди, кожа, тъкани, кафе, салфетки, покривна хартия... Интегрираните в повърхността на платното намерени или манипулирани предмети от бита, поп-продукти от медиите, обемни форми или ефимерни отливки като иронична трансформация предават посланието. Колажи, асамблажи, монтажи, комбинации, цитати, повторения, силуети, фигурации, текстове и фрагменти. Знаци и повърхности, преходно и трайно, сетивно и рационално, иконично и вербално, микс от визуално и ментално като предизвикателства в пародиен контекст. Картината, заредена с енергията от живота, с редуциран визуален език, дистанцирано, зад физическата страна на цвета; духът на материята."

 

 

Ивайло Попов завършва живопис в Художествената академия през 1970 г. при професорите Панайот Панайотов и Игнат Игнатов. От 1972 г. преподава живопис, съвременно изкуство и композиция в Педагогически колеж в Дупница, а през 1986 г. завършва специализация в Художествената академия в Петербург, Русия. От 1993 г. е хоноруван преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски" - Благоевград. През 1999 г. става доцент по живопис. Като председател на Сдружение на художниците в Дупница той е основният инициатор за провеждането на първия за града професионален пленер. Участва в множество групови и самостоятелни изложби в страната и в чужбина; кураторски проекти за съвременно изкуство, акции и пленери в Париж, София, Дупница и др. Носител е на многобройни награди за живопис.

 

ТРАНСФОРМАЦИИ

ИЗЛОЖБА НА ИВАЙЛО ПОПОВ

 

23 януари - 21 февруари 2020

Галерия „Райко Алексиев" - СБХ

откриване - 23 януари, 18:00

 

 
още от Новини

още от АРТ