СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Жилищна сграда "Бояна" 49 в София е отличена с WhATA Awards 2019
 Facebook

Жилищна сграда "Бояна" 49 в София е отличена с WhATA Awards 201927.02.2020 / 13:24 - CityBuild.bg

Според журито проектът на I/O архитекти е "отличен пример за силата на незабележимата архитектура".

 

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектура. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

 

"Триъгълникът, заключен между софийските Панорамен и Беловодски път, е специфична зона с натрапчив дъх на стара номенклатура и 90-арски мутри. Стръмно е, с тесни улици и къщи, скрити зад високи дървета и плътни огради с работещи камери. Като цяло неприятно място. Опитите да се строят жилищни кооперации в такива относително рядко населени и традиционно вилни зони не са от вчера и обикновено завършват зле - с едри структури, които стоят нелепо в средата и по никакъв начин не я променят към по-добро", казват от WhATA.

 

"Не е такъв случаят обаче с жилищна сграда Бояна 49 на същия този Панорамен път. Тя заема стръмния терен между две улици в относително голям и обилно озеленен парцел и е отличен пример за силата на незабележимата архитектура. На пръв поглед скромна, скрита зад дърветата, сградата се разкрива именно когато започнеш да я преживяваш - от впечатляващата гигантска стъклена врата, която затваря гаражите, през общите пространства, достойни за музей, та чак до последния детайл на ръкохватки, дървени ламперии и осветителни тела", отбелязват от платформата за архитектура. Сградата печели наградата на журито, защото е "трудно да се устои на архитектура с добър детайл и качествени пространства, колкото и бутикови да са те. И заради онази гаражна врата."

 

 

 

 

 

 

 

 
още от Новини

още от АРТ