СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Жилищна сграда „Флора Панорама” в Бургас
 Facebook

Жилищна сграда „Флора Панорама” в Бургас03.01.2020 / 13:22 - CityBuild.bg

Осемнайсете етажа наподобяват морски вълни, които се разминават красиво в пространството.

 

Жилищна сграда "Флора Панорама" е с инвеститор "СК" ООД, конструктор инж. Йордан Атанасов, изпълнител - "БM" ООД, и архитект - Димитър Шаренков. Имотът, в които е изградена жилищната сграда, е с площ 2688 кв.м и се намира в ж.к. "Лазур" - близо до открития общински плувен басейн и до комплекс «Флора», разположени в Морската градина на Бургас. Сградата има три подземни, осемнадесет надземни и един терасовиден етаж и е със застроена площ 1795 кв.м. и разгъната застроена площ 24 648 кв.м.

 

 

Образът на сградата е съвременен, с множество извити лентообразни повърхнини, образуващи членението на фасадата. Във всяка „лента" участват в органичен синтез бетон и стъкло в различно съотношение, оформяйки пластичността на външния образ на цялата сграда. В духа на тази естетика е решено пластичното изграждане на обема и ролята на светлосянката, раздвижеността на наклонените плоскости и акцента на ъгловите елементи, решени с допълнителна пластика, материалите и естетическите им качества.

 

 

Използвани са елементи като ефирни партерен и 1 етажи, обединени със стъклена окачена фасада, и начупени ленти, минаващи пред нея. С цел раздвижване на фасадата са използвани масивни парапети в комбинация с извити стъклени парапети.

 

 

Фасадите са обработени с гладки мазилки на минерална основа, издържащи на всякакви атмосферни условия. Дограмата е изпълнена от цветни алуминиеви профили с прекъснат термомост.

 

 

Особено внимание е обърнато на атрактивното екстензивно озеленяване както на нивото на терена, така и по височина. На всички етажи, където има такава възможност, е осигурен достъп от общите части към открити озеленени пространства в екстериора. За удобство на обитателите сутеренните нива са разположени общо 165 паркоместа, от които 12 за паркиране на автомобили за хора в неравностойно положение, и технически помещения - абонатна за ТЕЦ, помещение за дизел-генератор и технически помещения. Влизането към подземния паркинг е откъм северната улица чрез вътрешна рампа.

 

 

На партерния етаж се помещават бистро и супермаркет. Заведението разполага с открита тераса на изток и юг, богато озеленена. На партера и първия етаж е проектирана игрална зала, като на първи етаж са разположени също офиси и салон за красота с обща открита озеленена тераса от югоизток. За два от офисите е осигурено атрактивно и ефективно естествено осветление чрез кръгли люкове в тавана, проектирани в тъмните зони на офисите, където прониква по-слабо светлина.

 

 

В сградата са обособени два жилищни входа с отделни подходи към тях в екстериора, в които от 2-ри до 18-ти етаж са обособени 126 апартамента и едно техническо помещение. На втори етаж три от апартаментите са подходящи за хора с увреждания. От 13-тия етаж до покрива е изградена външна метална евакуационна стълба, която се качва до покрива за осъществяване на спасителни операции с хеликоптер в случай на пожар. Във вход А е изпълнено помещение за охрана.

 

 

В междуетажните плочи е използвана иновационната система COBIAX, която влияе положително за намаляване на масата, устойчивостта на земетръс, екологичността и защита от шум. Изградени са следните инсталации - видео-домофонна, структурно окабеляване, антенна инсталация, пожароизвестителна, оповестяване при пожар, СОТ климатизация, дистанционно отчитане на импулсни водомерни възли, централна топла вода, вътрешно противопожарно водоснабдяване, вентилационни системи за създаване на повишено налягане в стълбищни клетки и противопожарни предверия, ВСОДТ, два дизелгенератора за непрекъснатост на ел. захранването. В паркинга е изградена спринклерна автоматична пожарогасителна инсталация. Фотоволтаичната централа на покрива покрива нуждите на общите части на сградата от електроенергия.

 

 

Миналата година сградата получи награди за Луксозен пространствен екстериорен дизайн в конкурса на ВИП Комюникейшън и специална награда в категория „Жилищни сгради и комплекси над 10 000 кв.м РЗП" в конкурса „Сграда на годината".

 

 
още от Новини

още от АРТ