СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Жилищна сграда K Residence
 Facebook

Жилищна сграда K Residence21.10.2019 / 10:29 - CityBuild.bg

Сградата в центъра на Варна спечели награда в категория "Многофамилни жилищни сгради" в конкурса АРХ ИНОВА 2019.

 

Дизайнът на K Residence е минималистичен с подчертана строга елегантност. Материалите по фасадата са търсени в една плоскост без излишни детайли и орнаменти.

 

 

Жилищната сграда K Residence по проект на STARH спечели награда в категория "Многофамилни жилищни сгради" в конкурса АРХ ИНОВА 2019. „Развълнуван съм при толкова много и добри проекти да бъдем наградени, затова благодаря на журито за високата оценка и наградата. Благодаря на колегите от STARH за чудесната работа, на арх. Димитър Кацаров, с който работихме активно, на инвеститора за доверието, на изпълнителя за брилянтната реализация и прецизна изработка. Поздравявам и организаторите на АРХ ИНОВА, че за поредна година ни събират да отпразнуваме добрата българска архитектура", каза арх. Светослав Станиславов.

 

 

Имотът е с малка площ, разположен на тиха улица с минимална денивелация. Сградата е със сключено застрояване на калкан към източната фасада, където е предвидена реконструкция с надстрояване на къща- паметник на архитектурата. Водещо при изграждането на архитектурното решение е създаването на съвременна  жилищна сграда със семпъл и елегантен дизайн, която се вписва ненатрапчиво в околната среда

 

 

Обемно пространствената структура на сградата е 7-етажна със сложна ортогонална форма в резултат от градоустройствените ограничения. Разместването на отвори и плътни части по фасадите следва логиката на географското разположение на съответната фасадна стена. 

 

 

Растерът търпи развитие, което започва от северната фасада, разположена на улицата, където отворите са най-малки и тесни, a фасадата е плоска. Отворите на западната фасада стават по широки, появяват се малки балкони, които създават по-сложна фасадна пластика. На юг остъкляването е широко с богат приток на светлина, балконите са дълбоки с гледка към Морската градина и морето.   

 

 

Градоустройствените параметри определят терасовидните отстъпи в четвърти, шести и седми етаж. Подземният и първият етаж са предвидени за паркиране, а следващите етажи са с жилищна функция. Апартаментите са проектирани с големи, светли пространства. На втори, трети и четвърти етаж са предвидени по два апартамента на етаж с площ от 115 до 140 кв.м, а всеки от следващите три етажа представлява самостоятелен апартамент с площ от 200 до 240 кв.м. За всяко от деветте жилища е предвидено паркомясто или гараж с прилежащо складово помещение.  Инсталирани са индивидуални термопомпени системи въздух-вода, които произвеждат топла вода за отопление през зимата, студена вода за охлаждане през лятото и топла вода за бита през цялата година. 

 

 

Отоплението и охлаждането се извършва чрез подово отопление и конвектори. Подовото отопление работи на нискотемпературен режим на водата /30-35°С/, като по този начин отоплението е на излъчвателен принцип, а не на принципа на конвекцията.

 

 

 

 

Клиент: "Комфорт" ООД
Функционален тип: Жилищна сграда
Архитектура: STARH
Местоположение: България, гр.Варна
Разгъната застроена площ: 2 352 кв.м
Година на проектиране: 2015
Година на реализация: 2018
Фотография: Диян Станчев; 3inSpirit

 

 
още от Новини

още от АРТ