СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Жилищна сграда "Здраве" в София е номинирана за наградите Mies van der Rohe 2022
 Facebook

Жилищна сграда "Здраве" в София е номинирана за наградите Mies van der Rohe 202206.01.2021 / 10:27 - CityBuild.bg

В конкурса за съвременна архитектура участват представители на всички европейски страни.

 

Наградата е учредена през 1987 г. в партньорство с Европейския парламент и Фондация „Мийс ван дер Рое". Надпреварата е отворена за всички проекти, реализирани в Европа в рамките на двугодишен период преди предоставянето на наградата. С приза се отличават постиженията на европейски архитекти и се предоставя възможност на гражданите и публичните институции да оценят важността на архитектурата при изграждането на градовете и общностите.

 


 

Разположена на ъгъла на улиците „Здраве" и „Родосто" в София, сграда „Здраве" по проект на Aedes Studio заема мястото на две стари еднофамилни къщи. Непосредствената близост до един от корпусите на Медицинска академия задава смесената функция, и към жилищата на горните нива добавя офиси и медицински кабинети в долната част на сградата. Двете функционални зони са разделени от начупен хоризонт, който съвпада с нивото на ниския обем на Медицинска академия и разграничава двете части най-вече в техния архитектурен образ. Вижте подробности за проекта тук.

 

 

През 2019г. обектът получи награда „Сграда на годината" за иновативна концептуална архитектура, а миналата година беше номиниран от Столична община за ярки постижения в областта на културата в категорията "Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда". Студиото има и награди за обектите Urbano Modulo, Red Apple, Liubata Building, Boyana Residence и Park Zaimov Courts, а един от първите му проекти - жилищна сграда "Жаклин", е отличен с „Визар" и „Сграда на годината" и попада в селекцията на Мийс ван дер Рое през 2008г.

 

 
още от Новини

още от АРТ