СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Знакови бургаски частни сгради са с обновена визия
 Facebook

Знакови бургаски частни сгради са с обновена визия07.02.2020 / 16:10 - CityBuild.bg

Три от тях вече са завършени - до хотел "Приморец", къщата със сладкарница "Роза" и тази на ул. "Александровска" 52.

 

През последните 3 години Бургас обновява стари сгради. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място, националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет в Бургас бяха санирани 200 жилищни блока, обитавани от 40 000 души. Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж". Там може да се кандидатства за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. Именно с европейско финансиране по тази програма тече или скоро ще стартира обновление на стари сгради, някои от които знакови и с културна стойност. Те са намират на улиците: "Александър Велики", "Александровска" 50 и 52, "Хан Крум" 11 и 13, "Момина сълза", "Богориди", "Вола", "Батенберг", "Рилска". Три от тях вече са завършени - до хотел "Приморец", къщата със сладкарница "Роза" и тази на адрес ул. "Александровска" 52.

 

Сградата до хотел "Приморец"

 

Сградата със сладкарница "Роза"

 

Сградата на ул. "Александровска" (двете отстрани също се обновяват)

 

Всички 10 проекта, финансирани по този първи транш от ОПРР, трябва да бъдат завършени до края на годината. Има одобрени още 11 сгради, които с втори транш европейски средства ще бъдат обновени в периода 2020-2022 година. Подробности за следващия етап и следващите знакови сгради за ремонт ще бъдат съобщени на пресконференция през следващата седмица. Както при първите десет проекта, Община Бургас ще бъде партньор на собствениците, администрирайки целия процес.

 

Резултатът от изпълнението на такива мерки за енергийна ефективност е намалени сметки за отопление, спестен въглероден диоксид в атмосферата, подобрен външен вид на сградите, комфорт за техните обитатели и безопасност за преминаващите пешеходци.

 

Извън националната програма за енергийна ефективност и ОПРР, Община Бургас стартира собствена инициатива "Нов живот за старите фасади". Чрез нея тя съдейства на собствениците за ремонт на стари сгради по главните пешеходни "Александровска" и "Богориди", като подготвя, администрира проектите и води комуникацията с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи това са културни паметници.

 

В галерията тук ще видите и как изглеждат останалите 7 сгради преди ремонта.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано