СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Зоната около училище "Св. Климент Охридски" във Варна става пешеходна
 Facebook

Зоната около училище "Св. Климент Охридски" във Варна става пешеходна15.03.2019 / 14:27 - CityBuild.bg

Вижте как ще изглежда преобразената Шишкова градинка.

 

Предвижда се облагородяване на ул. "Михаил Колони", която е една от връзките с Морската градина и плажа. Ще се извърши подмяна на водопровод, преасфалтиране, ще бъдат монтирани нови енергоспестяващи осветителни тела. Участъкът пред СУ "Климент Охривски" - в частта от бул. "Княз Борис I" до пл. "Екзарх Йосиф", ще бъде обособен като пешеходна зона. Там се предвиждат клинкерни павета, нови градинки и кашпи, изработени за проекта от специален вид бетон. 

 

Ул. "Михаил Колони" в частта си между пл. "България" и Шишковата градинка става част от пешеходната зона с подобна визия и обзавеждане като на бул. "Княз Борис".

 

Проектът за Шишковата градинка, спечелил конкурса на Община Варна, е с ръководител арх. Жулиан Начев. Той предвижда разширяване на пешеходната зона, създаване на кръгова велоалея, поставяне на метални капаци на дърветата, за да има по-добра достъпност. Всички пешеходни пътеки ще бъдат повдигнати и обезопасени. Създава се голяма тротоарна площ с пейки и изцяло ново обзавеждане. Ще има нова чешма, наречена "Водно огледало" или "Водна атракция". Допълнително на още едно място, между ул. "Михаил Колони" и ул. "27 юли", ще бъде изградена чешма за обществено ползване, а тази, която ще остане в Шишковата градинка, ще има по-скоро декоративен характер.

 

Всички пешеходни пътеки по периферията на Шишковата градинка стават повдигнати.

 

В градинката ще има ново "водно огледало", ново обзавеждане и повече отворено пространство и зеленина. Пешеходната алея става най-пряката връзка на централната пешеходна алея с парка.

 

Цялото пешеходно движение се извършва на едно ниво, без слизания и качвания на всяка пресечка, което трябва да направи зоната по-лесно достъпна и по-безопасна.

 

Долната част на ул. "М. Колони", която е от Шишковата градинка към бул. "Приморски", е разработена с нови бетонни павета. Там също ще има градинки и ново обзавеждане. От Морската градина до Шишковата градинка ще бъде изградена двупосочна велоалея, която ще преминава в еднопосочната кръгова велоалея в градинката.

 

"Крайният срок на ремонта е месец май. Единственото, което би ни забавило, са археологическите разкопки. Средствата, които се влагат в ремонта на цялата зона, са около 2 млн. лв.", обясни Тихомир Тимов от дирекция "Инженерна инфраструктура" в Община Варна.

 

 
още от Новини

още от Страната