СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Зоопаркът във Варна ще бъде ремонтиран
 Facebook

Зоопаркът във Варна ще бъде ремонтиран14.06.2019 / 16:22 - CityBuild.bg

Ще обновят сектор „хищници“ и „маймуни“ и входната зона, ще има павилион за продажба на сувенири и нова зона за отдих с детска площадка.

 

Зоологическата градина се намира в историческото ядро на Морската градина. Тя е създадена през 1961 година, а в момента се управлява от общинско предприятие “Зоопарк – Спасителен център”, който полага грижи за над 60 вида, представени с около 400 броя животни. Ежегодно зоопаркът на площ от над 23 декара се посещава от над 150 000 души, като броят им расте с 10 000 на година.

 

 

Условията за отглеждане на животни, които зоопаркът предлага, не съответстват на европейските и национални норми. Амортизираната инфраструктура, въпреки периодичните ремонти, не позволява да се предложи качествена, съвремненна услуга на посетителите и адекватна грижа към животните. Реконструкцията цели да промени остарялата концепция на бетона и асфалта и да създаде условия, които удовлетворяват нуждите на животните, осигуряват лично пространство и необходимата социална среда.

 

 

СЕКТОР ХИЩНИЦИ

 

Местообитанията на месоядните животни са строени преди много години и се нуждаят от цялостна реконструкция, аранжиране и декориране, за да отговорят на изискванията за един съвременен зоопарк. Стремежът е да се разшири пространството и условията за живот да са по-близки до природата. Предвижда се напълно нов тип пространствени отделения, които не са от клетъчен тип. През 2015 г. за дългоносите мечета бе изградено ново местообитание благодарение на парични дарения от осиновители и труда на работниците в зоопарка.


СЕКТОР ПРИМАТИ

 

Зоопаркът е дом на 8 коткоподобни маймуни, които се наричат гвенони или морски котки. Когато е студено, те предпочитат да стоят вътре в къщата си. Приматите са най-активните участници от страна на животните почти във всички празници и мероприятия, които се организират в зоологическата градина.

 

Община Варна ще обнови зоопарка по проект на стойност 1,2 млн. лв., осигурени чрез заем от Регионалния фонд за градско развитие" (РФГР) - един от двата фонда по финансовия инструмент JESSICA, и Експресбанк АД. Днес беше подписан договорът.

 

 
още от Новини

още от Страната