СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
 • Всички » Мултифункционални сгради 

 

Мултифункционални сгради
 

Мултифункционални сгради

 

Обект: Търговско-развлекателен комплекс MALL Банско
Местоположение: гр.Банско
Проектиране: архитектурно ателие Векомплекс, арх. Чавдар Велев, арх. Елена Петрова, арх. Станимир Господинов
Инвеститор: Банско Привилидж Ризорт ООД
Фаза: Работен проект


Комплексът съдържа подземни паркинги с контролиран достъп, четири нива търговски площи и на последното ниво - панорамен ресторант и казино, с прекрасни гледки към планината и богато остъкляване.
Търговско-развлекателния комплекс е разположен в територията около началната станция на кабинковата въжена линия и предлага забавления и възможност за пазаруване в града. Има четири надземни и две подземни нива. Подходите за посетители са три, два пешеходни и един автомобилен.
Обемно-пространственото решение е съобразено изцяло с предназначението на обекта. Всеки от етажите е проектиран като композиция от комуникационни и търговски площи. Вертикалната комуникация в комплекса се осъществява чрез две стълбища, разположени срещуположно в сградата, три асансьора и ескалатори между нивата. До северния вертикален възел са разположени и необходимите санитарни помещения във всички нива.


Сградата е проектирана със стоманобетонна конструкция. Отговаря на изискванията на наредба № 6 от 26 ноември 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.
Външният облик на комплекса е съобразен  в максимална степен със специфичния характер на архитектурата в Банско и с най-добрите строителни традиции в района, като едновременно е създадена напълно съвременна и модерна визия. Основната цел е външното въздействие на сградата да съответства на фукционалното предназначение. Използваните материали са каменни облицовки, дървена окачена фасада, стъкло и стъклени окачени фасади, архитектурни елементи от метал, мазилка. Балансираното им прилагане, хармоничното съчетание на плътни стени и отвори, еркери и наклонени равнини, изграждат един завършен и цялостен архитектурен образ.