СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
 • Всички » Вилни селища 

 

Вилно селище
 

Вилно селище

 

Обект: Азюр дел Мар (Azure del Mar)
Местоположение: Буферна зона до резервата “Болата”
Проектиране: Архитектурна агенция “Модус” – София
Инвеститор: “Калиакра Инвест”- Варна
Фаза: Идеен проект


Изборът на решение е продиктуван от няколко съображения:


- максимално съхраняване на естествената среда. Това, което се привнася – като елементи, зеленина и вода, да бъде дообогатено е в категоричен плюс по отношение на екологични характеристики.
- хармонично вписване в средата, никакви високи елементи, “горди солитери” и “контрапунктове”, вертикални “ориентири” и прочие елементи на стандартния подход.
-  човешки мащаб и богатство на всички пространства – улични и вътрешноквартални.
-  философия на съвременното жилище - при плановата структура и интериора.


На високото платно (70м над нивото на морето) се изграждат своеобразни водни басейни (с морска оборотна вода) с малка дълбочина, които поне от двете страни ще обхващат жилищни модули (на три етажа и таван). Тези модули ще бъдат един вид на своеобразни полуострови в цялостната композиция. Към пътя от север се предвиждат четири жилищни структури (квартали), а в центъра – пет звезден хотел. Височината на сградите плавно намалява от центъра към морето. Този плавен преход в съчетание с вертикалната планировка осигурява възможността максимален брой жилища да имат добра гледка към фантастичното море. Към морето има двуетажни къщи тип близнак, а на самия бряг – десет индивидуални сгради (с частичен стъклен под – за съзерцаване на прибоя).

В крайна сметка, целият комплекс е предназначен за постоянно обитаване и всяко жилище ще разполага със свое интимно пространство, кът за почивка и басейн, квартална градина и богато оформени пешеходни улици и пиацети. Достъпът на автомобили е ограничен до буферни паркинг гаражи. Подходът до жилищата – с водни таксита(за това в същност са водните канали и басейни) и електромобили за общо ползване.
Предвидени са всички елементи на съвременната търговия (в това число каталожна), обслужване, рекреация – под големия басейн има двуетажен гимнастически и спа-комплекс с изглед към морето.

В “Азюр дел Мар” ще има 779 жилища, от които:
- 743 апартамента
- 36 индивидуални жилища
обща квадратура около 80000кв.м.; етажност – 3 етажа