150 000 кв.м нови търговски паркове са в процес на изграждане

60

Устойчивото възстановяване на потреблението и активните продажби на дребно бележат пазара на търговски площи през третото тримесечие на 2021г.


Според доклада на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton това е позитивна тенденция на фона на сериозната стагнация на пазара през предходната година.

Вътрешното търсене е основният двигател на ръста на БВП, повлиян и от нарастващите цени на горивата и енергията, които пораждат опасения за инфлация. Индексът на потребителските цени се повишава рязко с 4% през септември и се очаква да остане висок през следващите месеци.

“На фокус и през това тримесечие остават ритейл парковете. С 202 000 кв. м. площи този сегмент продължава да привлича вниманието на наемателите и предприемачите”, коментира Красимир Петров, мениджър търговски площи и управление на активи в Cushman&Wakefield Forton.

„През последното тримесечие два нови проекта в областните градове допълниха общия обем, а повече от 150 000 кв.м са в процес на изграждане или във фаза на планиране. Ако всички проекти се реализират според плановете на предприемачите, през следващите две години площта на ритейл парковете в страната ще се удвои”, допълни Петров.

Аптеките, дискаунт магазините, бързооборотните стоки, домакински уреди и стоки за дома са сред най-бързо развиващите се търговци в ритейл парковете. Преди слабо развит, сега сегментът се превръща в най-подходящата платформа за експанзия извън София и големите градове. За разлика от тях повечето търговски центрове регистрират по-слабо активен период по отношение на откриването на нови обекти през третото тримесечие на 2021 г. Несигурността и сравнително наситеният пазар в големите градове правят някои марки по-предпазливи по отношение на експанзията, особено в областта на търговията със стоки, които не са от първа необходимост.

“Въпреки това повечето мениджъри на молове очакват последното тримесечие на 2021 г. да бъде по-активно както в София, така и в цялата страна. Търговските центрове в София продължават да регистрират относително стабилни нива на заетост, като свободните площи са около 6% през последното тримесечие”, коментира Красимир Петров. Общото предлагане на площи в търговски центрове в страната остава 815 000 кв. м, се казва още в доклада на компанията.

При лек спад на наемите в търговските центрове, третото тримесечие в крайна сметка донесе стабилизация на този пазарен сегмент. Първокласните наемни нива в София останаха 34 евро/кв.м. Наемите на централните търговски улици в София се движат около 52 евро/кв.м/месец за 100-150 кв.м. Нивата в търговските паркове остават 8-10 евро/кв. м в София и 7-9 евро/кв. м в областните градове.

Влизането на IKEA в Mall of Sofia с магазин от 1 200 кв. м е откриването на най-голяма площ през периода. Adidas отвори 700 кв. м в Jumbo Plaza Retail Park, като още няколко сделки станаха факт в търговски центрове в столицата. В страната сред новооткритите магазини са тези на Pepco и Kik Design, наели съответно 560 и 650 кв. м в Burgas Plaza.

ОЩЕ НОВИНИ

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Освен супермаркет, в комплекса ще има магазини за бърза мода и редица допълнителни услуги

В  Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

В Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

Центърът на предоставен от общината терен ще помага на деца и възрастни с увреждания да се възстановяват