34% е ръстът на наетите офис площи през първото тримесечие на годината спрямо същия период на предпандемичната 2019г.

62

Colliers прогнозира, че 2022 г. ще  мине под знака на развитието на търговските паркове в страната


Силен старт на годината за пазара на офис площи показва последният анализ на Colliers. Нивата на брутно наетите площи през първото тримесечие на 2022 г. са 45,560 кв.м, което е с 34% по-високо от същия период на 2019 г. Най-активни бяха секторите: ИТ и аутсорсинг (40%), професионални услуги (35%), фармация (15%), търговия (6%), финансови услуги (3%) и индустриален сектор (2%).   

Общият обем на офис площи в София, нивата на заетост и средните офертни наеми се заддържат на нивата от края на 2021 г. Стартът на няколко малки офис сгради доведе до незначителен ръст на проектите в активно строителство 287,000 кв.м.  

Все повече утвърждаващите се хибридни модели на работа стимулират търсенето на гъвкави работни пространства. Към края на първото тримесечие в София има 59,470 кв.м такива, които се оперират от 43 оператора, като работните места в тях е около 6,180. Прогнозираме активизиране на операторите и по-голямо разнообразие от концепции в този пазарен сегмент.  

Обемът на сключените инвестиционни сделки през първото тримесечие на 2022 г. е 38 млн. евро, като 29 млн. евро от тях са в имоти, генериращи доход към момента на покупката. Разпределението по сектори е както следва: 54% от инвестиционен обем се дължи на сделки с търговски площи, следвани от сгради със смесено предназначение (23%), индустриални площи (19%), офис площи (4%), и др. Нивата на възвръщаемост се запазват от края на 2021 г., а именно офис площи 7.75%, търговски площи  - 7.75%, индустриални площи 8.5% и жилищни площи - 5%.  

Търсенето в индустриалния и логистичен сектор през първото тримесечие на 2022 г. продължава да бъде доминирано от сектора на търговията с 61%, следвано от логистика с 29%. Общият обем на модерни индустриални и логистични площи се запазва. Нетните усвоени площи за периода са 27,260 кв.м, което доведе до лек спад в нивата на свободните площи от 9% на 8%.

Промени в средните наемни нива на клас А и B складови площи с добра локация и изградена инфраструктура не се наблюдават. Те остават съответно между 4.7 - 5.2 евро за клас А и 2.7 евро на кв.м на месец за клас B.

Ще продължи търсенето на площи, подходящи за градска логистика в рамките на столицата, в районите около входно-изходните булеварди и с адекватно зониране. Основен двигател ще са 3PL операторите и дистрибуционните компании, които ще търсят все по-сериозна оптимизация на процесите и оперативните разходи.  

Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в София остава стабилно. Свободните площи в търговски центрове нарастват незначително и достигат нива от почти 6%. Усвоените площи за първото тримесечие са 2,690 кв.м, което е два пъти по-ниско от същия период през 2019 г. и близко по стойност от Q1 2020 г.  За сметка на по-слабата активност в търговски центрове в столицата, при трите работещи търговски парка се регистрира пълна заетост и нов проект в строеж от 7,880 кв.м.

Главните търговските улици в София отчитат леко повишение на свободните площи спрямо края на 2021 г. от 9% на 10%. Продължават да нарастват и незаетите магазини по бул. “Витоша“ от 10% на 12%, докато при движението на наематели не се наблюдава промяна. Наемните нива на първокласни локации в търговските центрове, на главните търговски улици и в търговски паркове остават непроменени.  

Colliers прогнозира, че 2022 г. ще  мине под знака на развитието на търговските паркове в страната. Планирани за реализиране в следващите 2 години има над 20 проекта. Предвид реализацията на тези паркове за инвеститорите ще бъде важно да прецизират избора си на локации за развитие и анализ на потенциала им. Най-активни по отношение на експанзия ще са дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома.  

Предлагането в сегмента на средно висок и висок клас жилища регистрира 3% ръст спрямо края на 2021 г. и достига 13,100 жилищни единици. Свободните жилищни единици в завършени комплекси намаляват незначително от 3% на 2% от общия обем. Въпреки нарастването на предлагането, очертава се тенденция на недостиг на жилища в сегмента.

Броят на жилищните единици в проекти в етап на строителство нараства с 9% и достига 3,460 жилищни единици. Средните  стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180,000-300,000 евро за апартаменти и 320,000-486,000 евро за къщи. Наемите се задържат между 950-1,600 евро с ДДС на месец за апартамент, а за къща започват от 2,000 евро.  

Предизвикателствата пред пазара през 2022 г. няма да са малко. Войната в Украйна вече води до затруднения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и в значително повишение в цените на строителните материали. Очаква се забавяне на изпълнението или задържане на старта на някои проекти, предвид дефицитите. Предприемачите усещат и все по-голям натиск върху себестойността на имотите, в следствие на повишението на строителния разход, като това в някои случаи продажби при залаганите до момента цени става нерентабилно. Като цяло, в сегашната ситуация е изключително трудно да се правят прогнози, но определено се очакват повече предпазливост от всички пазарни субекти, казват от Colliers.

Вижте още тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

По време на първия си парламентарен контрол Димитър Главчев обяви, че ще възложи тази задача на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Така според партията ще се осигурят нови удобни връзки на трамваите, повече гъвкавост на системата и повече удобства за пътниците

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Няма вариант стадионът да не бъде построен, работим по избора на изпълнители и търсим най-добрата оферта, каза Даниел Димов, член на управителния съвет на „Спортни имоти Българска армия“

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев

"Зелена къща" разработиха български учени

"Зелена къща" разработиха български учени

БАН е водещата организация по Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), а  финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области