60 млн. лв. за АМ „Хемус“ са прехвърлени на фиктивни фирми и изтеглени в брой

36

Повечето от фирмите са регистрирани на името на слабоимотни хора, част от тях и криминално проявени 


60 млн. лева от превежданите авансово суми за изграждането на Лот 5 на АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Това обявиха от главна дирекция "Национална полиция" на брифинг, на който министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, други служители от системата на МВР, директорът на ДНСК Влади Калинова, зам-министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков и шефът на НАП Румен Спецов изнесоха данни от проверката на строежа на аутобана.

Сигналът за нарушенията около изграждането на АМ „Хемус“ е получен от ГДБОП през лятото.  Общо за изграждането на Лот 5 е отпусната авансово сума от 90 млн. лв., като до момента реално строителни дейности там няма.  

При разследването е станало ясно, че в случая има извършени няколко престъпления, като хората, съпричастни към тях, искат да унищожат документи. Това е наложило и операцията, който бе проведена преди два дни в София, Благоевград, Видин и Монтана. До момента са претърсени 17 адреса, иззети са големи количества пари, документи, лаптопи, флаш памети и др., разпитани са близо 200 души, а 14 са задържани за 24 часа.    

Парите минавали през буферни фирми с назначени фиктивно служители, после отивали в други дружества или т. нар. кухи фирми на слабоимотни граждани. Въпросните дружества били регистрирани ден по-рано с капитал от 2 лева. Лицата, на чиито имена са регистрирани тези фирми, били извиквани, подписвали документи, пълномощни и получавали по няколкостотин лева. Така по сметките на кухи фирми са преведени 60 милиона. Парите били изтеглени още в деня на тяхното постъпване на транзакции по около 1 милион, като ги пренасяли в чували и сакове. А няколко дни след постъпването на парите служителите били преназначавани в друга куха фирма. Част от тези хора през това време са били в чужбина и изобщо не знаели, че данните им са използвани.  

Целта на тези кухи фирми е да се прекъсне връзката между АПИ и крайните изпълнители. Имаме пълното основание да смятаме, че по другите лотове схемата е аналогична, в това число са намесени и същите фирми и лица, казаха на брифинга. На разследващите е ясен и крайният получател на въпросните десетки милиони, но името му не може да бъде обявено все още, тъй като тече разследване. Известни са лицата, както и фирмите, предстои с колегите да уточним точния път на парите, беше казано още на брифинга.

Бойко Рашков съобще, че при него е постъпила и информация, че шефовете на големите фирми-бенефициенти на пари за строежа на "Хемус" са готвили среща в Гърция, на която да се разберат за организация на протести с тежка техника в центъра на София.

ОЩЕ НОВИНИ

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще се реконструира територията на рибарското пристанище чрез изграждане на плаващи пирсове, подобряване на инфраструктурата на кейовата стена и площадковите мрежи

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Предвижда се гаражът да е висок едва 4 метра и на три нива - подземно, наземно и един етаж над земята, а фасадата да е с пълзяща зеленина

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020

Връчиха сертификат клас А за инвестиция за производство на електрически велосипеди

Връчиха сертификат клас А за инвестиция за производство на електрически велосипеди

Проектът на българо–австрийско дружество е за изграждане на завод в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ)

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

На АМ „Хемус“ в следващите месеци ще се ремонтират 4 виадукта