СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Антисеизмичното проектиране за недвижими ценности е акцент в международен форум
 Facebook

Антисеизмичното проектиране за недвижими ценности е акцент в международен форум14.10.2021 / 18:13 - CityBuild.bg

По-ефективна система за опазването им е тема на Панел 3 в конференцията.

 

 

Международната конференция по сеизмично инженерство BEF2021 на 20 и 21 октомври е организирана от Съюза на строителните инженери в България (ССИБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) - Регионална колегия София-град. Партньори на събитието са Европейският съвет на строителните инженери (ECCE) и Европейският съвет на инженерните камари (ECEC). Членовете на тези организации са поканени да вземат участие в конференцията.

 

 

Третият панел е посветен на антисеизмичното проектиране при укрепване, реконструкция и обновяване на сградите, обявени за недвижими културни ценности, като целта е да се повиши квалификацията на техническите лица, извършващи тази дейност. Изпълнението на проучвателни и проектни работи на обекти недвижими културни ценности с цел тяхното запазване и социализация е определящо за съхранение на идентичностите и устойчивото развитие на териториите. Темите в панела ще акцентират и върху значимостта на културно-историческото наследство и отговорността за съхранение на античната история.

 

 

Проф. д-р инж. Иван Марков и проф. д-р инж. Богомил Петров от УАСГ ще представят проект за обезпечаване на сеизмичната безопасност на носещата конструкция на храм паметник „Св. Александър Невски". Конструктивни намеси в исторически сгради ще бъдат коментирани от проф. д-р Марина Трайкова от УАСГ, а д-р инж. Иван Гешанов, председател на секция "Конструкции на сгради и съоръжения" на КИИП РК София-град, ще представи консервация, реставрация и експониране на археологическите структури в късноантичната крепост „Шишманово кале" - Съборна църква от VI век.

 

Д-р инж. Елени-Ева Тумбакари от Министерството на културата на Гърция, която отговаря за проучванията и работата по опазването на археологически обекти, ще аргументира използването на инструменти за конструктивен анализ, които осигуряват едновременното запазване на руинния характер на паметниците и конструктивната им безопасност.

 

Ще бъде представен ализиз на антисеизмичното проектиране при укрепване и реконструкция на сграда от културното наследство - дворецът Синтра в Португалия. Ще се дискутират мерките за укрепване на зидани конструкциии на сгради на културното наследство от проф. д-р Рита Бенто от Университета на Лисабон в Португалия, член на Изпълнителния борд на „Европейската асоциация по земетръсно инженерство" (EAEE).

 

Ръководителят на Дирекцията за планиране на земетресения на Организацията за планиране и защита при земетресения (EPPO )- Гърция, и зам.-директор на Европейския център за предотвратяване и прогнозиране на земетресения (ECPFE) - д-р Линда-Евангелия Пели, ще покаже процеса на оценка на предварителна сеизмична проверка („индекс на сеизмичния риск"), реализиран в историческия град Нафплион, старата столица на Гърция.

 

Проф. д-р инж. Вероника Шендова от Университета „Св. Кирил и Методий" и Института по сеизмично инженерство и инженерна сеизмология (IZIIS) в Скопие ще представи интегрираният мултидисциплинарен подход към сеизмичната защита на конструкции, отнасящи се до културното наследство, който е разработен от Института и приложен в процеса на сеизмично обновяване или реконструкция на важни исторически сгради и паметници в страната и извън нея.

 

Динамичното идентифициране на исторически зидани конструкции чрез оперативен модален анализ ще дискутира д-р инж. Дилек Окуицу от Техническия университет Ерзурум в Турция. Възстановяване на обществени сгради, обявени за културни ценности, след земетресението в Загреб през 2020 г. - проектиране, нормативни разпоредби и примери, ще бъде представено от инж. Кресмир Тарник и инж. Драган Ковач от Камарата на строителните инженерите от Хърватия.

 

 

Организаторите канят всички с професионален интерес към тематиката да вземат участие в Международната конференция по сеизмично инженерство на 20 и 21 октомври. Конференцията ще се проведе онлайн с излъчване на живо на лекциите на български и английски език. Участието в конференцията е безплатно. Регистрацията е отворена на сайта на форума www.bef2021.uceb.eu.

 

*Очаквайте информация за Панелната дискусия в Международната конференция по сеизмично инженерство на 20 и 21 октомври. Вижте и подробности за Първия и Втория панел на форума.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Избрано