АПИ обяви обществена поръчка за ремонта на 15,7 км от пътя между Мъдрец и Гълъбово

175

За ремонта на тази отсечка жителите на село Обручище са протестирали няколко пъти през годините


Снимка: АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за проектиране и строително-монтажни работи за основния ремонт на 15,7 км от третокласния път III-5504 Мъдрец - Искрица - Медникарово - Обручище. Индикативната стойност е 17 420 000 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 11 април 2022 г.

На последния протест на жителите през март т. г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пое ангажимент пред хората от Обручище да се проведат незабавно необходимите процедури за ремонт на пътя между Мъдрец и Гълъбово.

Началото на участъка, който ще се ремонтира, започва от кръстовището с път II-55 Велико Търново - Нова Загора - ТЕЦ-2 - Свиленград, в района на с. Мъдрец. Завършва при пресичането с път III-554 Нoва Загора - Раднево - Харманли, в района на с. Обручище. Ще бъдат ремонтирани трите големи съоръжения в отсечката – мост над дере, мост над р. Соколница и ж. п. надлез в с. Обручище, както и 32 бр. водостоци.

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово. Пътят е построен преди 45 години -  през 1976 г., и оттогава не е основно ремонтиран.

Обществената поръчка е по ускорена процедура по реда на чл. 74, ал. 4 от Закона за обществените поръчки, поради спешната необходимост от ремонтни дейности на трасето и аварийното състояние на ж. п. надлеза в с. Обручище. От началото на 2022 г. са извършвани периодични проверки на съоръжението, като през последните седмици се наблюдава активно пропадане и в двете ленти на платното за движение, както и пукнатини и значителни отцепвания на земния насип при подходите. Този процес е необратим и се задълбочава, което би довело до прекъсване на трафика в участъка и блокиране дейността на минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“. Настилката на третокласния път е силно износена, конструкцията му е с нарушена носимоспособност, тъй като в почти цялата отсечка има обособени участъци с видими повреди по пътното платно. По повърхността на настилката се наблюдават множество мрежовидни пукнатини, дупки, кръпки, коловози, локални слягания и пропадания.

Обявена е и обществена поръчка за избор на изпълнител на строителния надзор при ремонта на третокласната отсечка. Индикативната стойност на поръчката е 609 700 лв. без ДДС, срокът за подаване на офертите също е 11 април т. г.

Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни, разделен на три междинни етапа, а предвиденият срок за строително-монтажните работи е 540 календарни дни /18 месеца/.

За да се осигури възможно най-бързо започване на ремонтните дейности и съответно по-бързото им изпълнение, в проекта на договора е предвидена възможността по чл. 148, ал. 6 от ЗУТ, според която при бедствени и аварийни ситуации разрешения за строеж по изключение могат да се издават по частични работни проекти. Строителните книжа могат да се комплектуват и по време на изпълнението на неотложните възстановителни работи или след изпълнението им.

Средствата за ремонта на 15,7-километровата отсечка между Мъдрец и Гълъбово са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

ОЩЕ НОВИНИ

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области

До юни трябва да е готов проектът за Общия устройствен план на Община Царево

До юни трябва да е готов проектът за Общия устройствен план на Община Царево

През 2022 година МРРБ прекрати договора за изработването му с изпълнителя заради огромното забавяне, както и заради измененията в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода

На 28 март Общинският съвет одобри изработване на проект за ПУП - план за застрояване на пречиствателното хидросъоръжение

Община Горна Оряховица обяви поръчка за изработване на технически проекти за реконструкция и модернизация на два парка в града

Община Горна Оряховица обяви поръчка за изработване на технически проекти за реконструкция и модернизация на два парка в града

След предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране във връзка с предстоящия ремонт на парковете "Христо Ботев" и "Николай Панайотов"