A&A Architects получиха награда за проекта "Капитал Форт"

4970
Отличието "Best Commercial High-Rise Architecture" беше дадено в конкурса European Property Awards. 

Церемонията по награждаването се състоя на 27 октомври в хотел „Marriott Grosvenor Square” в Лондон. "АиА Архитекти" представиха блестящо България на международната сцена, съревновайки се с най-добрите европейски професионалисти в сектора, както и с най-иновативните и амбициозни проекти на 2016г.

 

Арх. Ангел Захариев, основател и управител в „АиА Архитекти"  

 

European Property Awards са чат от International Property Awards - най-голямата, най-престижна и широко разпознаваема платформа в областта на недвижимите имоти в различните региони на света. Наградите се определят от независимо жури от 70 доказани експерти, оценяващо дизайна, качеството, иновациите, оригиналността и устойчивостта на проектите. Журито се председателства от Lord Caithness, Lord Best, Lord Liverpool и Lord Thurso - членове на Камарата на Лордовете в британския парламент.

 

 

Капитал Форт е мащабен проект с бизнес предназначение, намиращ се на ключова локация с интензивно развитие в София – бул. "Цариградско шосе" 90. Пространствената композиция е резултат от внимателно изследване на околните проекти с цел създаването на обща градоустройствена композиция, която да обединява различните обеми и силуетни линии на проектите в района, формирайки по този начин символичната югоизточна „порта” на София.

 

 

Проектът се състои от висока 126 м кула и ниска 40 м сграда, разположени над търговски „подиум” и подземни паркинги. Високата 126м кула е изградена като класически небостъргач с централно ядро и офиси по периферията. Последните етажи на високата сграда са предвидени за ексклузивни офиси с неповторима гледка към града и околностите.

 

 

Ниската офисна сграда има ролята на балансьор в пространствената композиция на комплекса. Тя има 6 офисни етажа и предлага възможност за разполагане на офиси с голяма площ тип „open space”. Под ниската и високата сгради са разположени двете нива на „подиума”. В него се помещават търговски и развлекателни площи, конферентни зали, ресторанти и други обслужващи обекти. Сградата има две подземни нива с подземни паркинги и общо 750 паркоместа. 

 

 

Ключов елемент от проекта са впечатляващите общи пространства на сградата. В интериора им са приложени някои съвременни похвати в областта на параметричния дизайн, използвани са нестандартни комбинации от материали и иновативни за България решения.

 

 

Наскоро започна и строителството на SKY FORT - бъдещата най-висока сграда в България по проект на българското студио, които си партнираха със световноизвестното проектантско бюро Atkins на фаза концептуален проект за Capital Fort. Sky Fort е една от трите сгради в първия етап на бъдещия комплекс Sofia Capital City.

 

Ема Димитрова