СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
С бяла лимузина представиха в София проект за небостъргач във Варна
 Facebook

С бяла лимузина представиха в София проект за небостъргач във Варна21.09.2021 / 17:56 - CityBuild.bg

Това била „предварителна концепция“ за комплекс с различни свързани помежду си архитектурни елементи със „символни значения“.

 

 

Преподавателят от УАСГ и бивш декан на Архитектурния факултет - проф. д-р арх. Недялко Бончев, художникът и скулптор Ставри Калинов и инициаторът на проекта - Даниел Делчев от „Биг брадър" през 2008г., представиха на 14 септември по особен начин идея за небостъргач - върху вратите на движеща се бяла лимузина. Целта е своеобразно обществено допитване, като на плаката са дадени координати за връзка за въпроси относно проекта. С Делчев на представянето бяха и управляващите съдружници на ВИП Комюникейшън - Дончо Георгиев и журналистката и пиар Патриция Кирилова, която е сред инициаторите за издирването на Даниел след изчезването му в Дубай на 8 ноември 2017 г. 

 

 

Ето и описанието на идейния проект на сграда „Хан Тервел" (1 367 метра): „В основата до кота нула са 9 подземни етажа, които са под формата на 9-лъчова звезда. От кота нула нагоре формата е пирамидална, започва с 88 етажа под формата на 8-лъчова звезда. Следват 77 етажа под формата на 7-лъчова звезда, 66 етажа под формата на 6 лъчова звезда, 55 етажа под формата на 5-лъчова звезда, 44 етажа под формата на 4-лъчова звезда, 33 етажа под формата на 3-лъчова звезда, 22 етажа под формата на 2-лъчова звезда и 11 етажа, оформени като сферично кълбо. Всяка лъчова звезда трябва да разполага с панорамни асансьори. Фасадата на първите 4 етажа ще бъде изографисана от Ставри Калинов с възстановка на битката на хан Тервел през 717-718г.  Територията на парцела ще бъде квадрат и във всеки ъгъл ще има храмове на четирите основни религии в света - Джамия, Католически храм, Синагога и Християнска църква. Във фоайето към централния вход ще бъде разположен Храм на Любовта на Петър Дънов - изцяло изграден от бял мрамор."

 

 

Ставри Калинов щял да изрисува фасадата на небостъргача, като проектът бил посветен на битката на кан Тервел с арабите през 717 г. Според арх. Недялко Бончев това е „предварителна концепция" за комплекс с различни свързани помежду си архитектурни елементи със „символни значения" (вижте видео тук). Според информацията на ВИП Комюникейшън, за представянето е бил поканен и конструкторът на най-високите сгради в България - инж. Илия Алашки (Alashki Engineering Constructions - АЕС).

 

Снимки: ВИП Комюникейшън и Plovdiv24

 

Даниел Делчев става популярен с участието си в „Биг брадър" през 2008 г., като там споделя, че има мечта и тя е да открие своя баща, който по думите на негови приятели е арабски шейх. А през 2017 г., подведен от живеещи в Дубай българи, той предприема пътуване, което предизвика международен скандал заради изчезването му. Часове след кацането му в Дубай следите му се губят. Приятелите му нямат връзка с него и го пускат за издирване чрез МВР, а след това и чрез Интерпол. След близо половин година го намират в частен таен арест в Дубай, където на практика е бил неоткриваем, а по-късно го местят в ареста на централния затвор в Абу Даби. В началото на август 2018 г. Делчев с прякор Шейха е освободен и се връща в България. Няколко месеца по-късно започва работа като подизпълнител на ремонта на ул. „Граф Игнатиев" в София (негова е фирмата „Александър Велики 22" ЕООД с дейност инвестиции в недвижими имоти и строителство). Делчев имал и още една мечта - вдъхновен от Илън Мъск, да създава първата в света космическа погребална агенция.

 

 
още от Новини

още от Любопитно