Близо 17% имат намерение да изтеглят кредит

6915
16.5% от градското население възнамерява да изтегли кредит през настоящата година. Най-много са склонни да теглят кредит за ремонти.

Това показва проучване на Агенция Прагматика по поръчка на Райфайзенбанк. Изследването е проведено през февруари 2010г. сред населението между 23 и 60 г. в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе. 

 

68.9% от хората, които споделят, че имат намерение да изтеглят кредит през 2010г. заявяват, че биха взели потребителски кредит, 6.8% биха ползвали кредитна карта, а 12% от респондентите биха изтеглили ипотечен кредит.

 

 

Сред факторите за избор на банка, от която да изтеглят кредит, хората определят като най-важен размера на лихвата, следват възможността за предсрочно погасяване без такси, прозрачността и яснотата на условията, опростената и бърза процедура при кандидатстване за кредит, както и предлагането на фиксирана лихва за определен период.

 

Основните източници на информация за кредити, които се ползват и с най-високо доверие, са консултантите в самата банка, както и съвети и споделяне на опит от приятели и познати.