БСП: Бюджетът на Столична община потвърждава липсата на стратегия и политики за управление и развитие

144

Според социалистите това е поредният бюджет, в който въпросите, пряко свързани с качеството на живот, не са финансово обезпечени


Снимка: БСП-София

Според БСП-София чистотата на града и въздуха, състоянието на уличната мрежа, автомобилния трафик и паркирането, местата в детски градини и ясли, използването на минералните води, достъпността до планината Витоша, увеличаването броя на общинските жилища и отчуждаването на земи в паркове и зелени площи не са финансово обезпечени в приетия днес бюджет на Столична община. „Капиталовата програма не отразява дългосрочните приоритети на града, заложени в приетите стратегии и планове. По неясни критерии в нея се включват конкретни обекти, определени от администрацията. Качеството на извършените ремонти и ново строителство е ниско и компрометирано, поради което парите на столичани се използват крайно неефективно“, се казва в позицията на БСП-София.  

В позицията се казва, че предвидените средства в основни дейности като образование, здравеопазване и социална политика, спорт, отбрана и сигурност не гарантират необходимото ниво и качество на предоставяни услуги на столичани, както и тяхната сигурност. За тях са заложени символични капиталови разходи.  

„Предвидените средства за икономическите дейности по транспорта в общината са недостатъчни“, заявяват от БСП в СОС и допълват, че причините са както обективни – повишаване цената на енергоносителите, така и субективни – дължащи се на недоброто и неефективно управление, като СО е изправена пред реална криза в този сектор. Те са категорични, че осигуряването на допълнителни приходи в общинските транспортни дружества следва да се осигури чрез подобряване качеството на услугата и увеличаване броя на гражданите ползващи общинския транспорт, а не чрез увеличаването на цените на превозните документи и непрекъснатото разширяване на платените „зелена” и „синя” зони за паркиране.  

Анализът на социалистите показва, че в приходната част на Бюджет 2022 г. на Столична община липсва управленска воля и способност за търсене на допълнителни източници на приходи, включително по-ефективен начин на управление и разпореждане с общинската собственост и управление на общинските дружества.  

Според общинските съветници от левицата обявената децентрализация на инвестиции в размер на 10 млн. лв. пряко за 24-те района на Столична община е крайно недостатъчна. „Бюджетът не отчита потребностите на районите и особено на кметствата, които са оставени с нулеви субсидии за неотложни техни потребности. Извън големите обекти в капиталовата програма са предвидени незначителни средства за качествено подобряване на средата и условията на живот в жилищните комплекси и квартали. Предвидените средства за ремонт и поддържане на уличната мрежа, за почистване на междублоковите пространства, в районите и кварталите на София са недостатъчни“, изтъкват от БСП.  

Преди заседанието на СОС кметът Фандъкова заяви, че е чула изказвания на кметове на райони и общински съветници от коалицията, която управлява държавата, за подготовката на законова промяна, с която „директно да се правят отчисления“ от местни данъци към районните администрации. „Аз лично подкрепям децентрализацията, но реална и истинска децентрализация. Това означава процент от данъците върху доходите, които събира държавата, да се връща в бюджетите на общините за решаване на проблемите на хората. Това е децентрализация, която ще даде реална възможност на местните власти да решават проблеми по-ефективно и по-бързо. Това ще даде и реален ресурс, който да се насочи към районните кметове - разбира се, срещу ефективен механизъм за контрол, какъвто в момента не съществува. Надявам се, че като хора, които управляват държавата и половината райони в София, ще предложите и приемете механизъм, който ще е справедлив за софиянци – това означава процент от данък общ доход да се връща в общинския бюджет. Когато настоявам за финансиране от държавата за София, аз искам само малка част от това, което хората, които живеят и работят тук, внасят и заслужават. Това е същинската децентрализация, която надявам се, че ще предложите на парламента“, каза Фандъкова.

ОЩЕ НОВИНИ

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции