Дадоха символичен старт на първия Научно-технологичен парк у нас

6767
Пред сградата на Иновационния форум президентът преряза лентата на новия комплекс.

София Тех Парк" не е само първият в България и на Балканите научно-технологичен парк и първата иновационна екосистема. „София Тех Парк" е кауза - каузата за една България на бъдещето. За България, която е водеща в региона и трасира пътя на младите хора напред, за да останат в родината си. Това е каузата за една България на иновациите и на високите технологии". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на церемонията за откриването на първия научно-технологичен парк в България - „София Тех Парк".  

 

 

Пред сградата на Иновационния форум президентът преряза лентата на новия научно-технологичен комплекс, заедно с президента на Словашката република Андрей Киска, премиера Бойко Борисов, министър-председателя на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, европейския комисар по регионална политика Корина Крецу и министри.

 

 

 

„Гордея се да бъда патрон на този проект. Преди години не си представях, че на мястото на стари казарми ще имаме научно-технологичен парк", сподели държавният глава, който изказа благодарност на ангажираните с проекта институции, представители на бизнеса, на Европейската комисия, както и на дружеството „София Тех Парк".  

 

 

Лабораторният комплекс като сграда е готов. От 11 лаборатории в момента тези с необходимото оборудване са по киберсигурност, високоизчислителна техника, 3D прототипиране и 3D виртуална реалност. Готова е и сградата на Инкубатора, a Иновационният форум ще е мястото, където ще се случват събитията в "София тех парк". Някои от сградите ще бъдат въведени в експлоатация седмица по-късно и от началото на 2016 г. в тях започват да влизат проекти и стартъп компании.

 

 

 

 

"Уолтопия" в момента изгражда Collider Activity Center. Той се очаква да отвори догодина и заедно със спортните площадки и съоръжения ще осигури среда за забавление и спорт. 

 

 

Създаване на нови суперкомпютърни приложения, производство на хранителни добавки с растителни екстракти и иновативен кулинарен център са само част от проектите, които ще се развиват в новия научно-технологичен парк T+IN. Вече са факт и първите успешни партньорства между предприемачи и представители на научните среди, стана ясно на пресконференция в четвъртък.

 

 

Сред най-любопитните проекти е планът за стартирането на т.нар. лаборатория - инициатива между Hewlett-Packard - България и Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН. Проектът е т.нар. суперкомпютър с паралелни системи, в който една задача се понася от няколко отдела успоредно.

 

Още един съвместен за бизнеса и науката проект ще се разработва в една от лабораториите - този между българската компания "Провиотик", произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти с изключителен пробив на световните пазари, и Софийския университет „Св. Климент Охридски".  

 

Представители на трите най-мащабни акселераторски фондове, опериращи в България - Eleven, Launchub и NEVEQ, споделиха задоволството си от факта, че много скоро ще заработи и уникалният за Балканския полуостров Инкубатор. Той  цели да се превърне в мястото, което да обедини желаещите да стартират бизнес с необходимите експерти, които да им помогнат за превръщането на идеята в  успешна услуга или продукт.

 

Сред най-иновативните проекти е и създаването на територията на T+IN  на  т.нар. кулинарен център, съвместно с водещата българска компания Red Devil Catering. Чрез основната си дейност този център ще се стреми да подобри взаимодействието между човек, храна и здраве и в същото време да приложи по-иновативен метод в стопанската инициатива в този сектор. В центъра ще има и обучения, обхващащи целия спектър от професионални готвачи и хора, занимаващи се дълго време в тази област, до ентусиасти, студенти, ученици, любители, дори деца. 

 

Първата фаза на проекта „София Тех Парк" е на стойност 50 млн. евро, като 42.5 млн. евро са по ОП „Конкурентоспособност", а 7.5 млн. евро е национално съфинансиране. През програмния период 2014-2020 г. нови 50 млн. евро ще бъдат инвестирани в научно-технологичния парк.