Дадоха старт на проекта „Плиоценски парк - Дорково“

1686
Проектът, за който писа по-рано citybuild.bg, включва още обновяване на хижата и крепостта Цепина. Той е финансиран от ОПРР.

„Плиоценски парк - Дорково" (виж подробности за проекта тук) ще бъде туристическа атракция, но ще има и научна и образователна функция. Паркът ще е разположен на около 300 кв. м. площ.

 

Проектът трябва да е готов до няколко месеца, стана ясно вчера на пресконференция в Ракитово. Кметът на общината Любомир Петков, кметът на с. Дорково Николай Ковачев и Свилен Топчиев - координатор на проекта, обясниха, че проектът възлиза на над 2 млн. лв.

 

Предвидено е обновяване на хижа Цепина и създаване на информационен център към нея. Според експерти 75% от крепостта Цепина и района около нея, които трябва да бъдат социализирани, са все още непроучени и разкопките трябва да продължат.

 

Амбицията на екипа по проекта е Ракитово да се превърне в бисер на алтернативния туризъм в България, а крепост Цепина и „Плиоценски парк - Дорково" да бъдат включени в 100-те национални туристически обекта на България.