Дълга къща на лек наклон

2938
Проектът на I/O архитекти има номинации за "Мис ван дер Рое" и Български архитектурни награди.

 

Топографията на парковата среда около къщата напомня кавея на античен театър. Монолитното излъчване на каменните фасади и преоразмерените архитектурни елементи от една страна, и промените в перспективата на предната фасада - от друга, модулират нееднозначно мащаба на едрата структура.

 

 

Издължената хоризонтална структура е обърната с лице към благоприятното изложение и гледката и е в лека опозиция на наклона на терена. Така навлизането навътре по диагонал в къщата води до промяна на височината на пространствата, съответстваща на степента им на интимност.

 

В противоположната посока и вън от основната прогресия са разположени стаите за гости над притиснатото входно пространство и гаража. Вътрешната организация съответства на допълващото я пространство на стъпаловидната в две посоки веранда към парка, както и на терасовидните дворове зад къщата.

 

 

Проектът отдавна предизвика интереса на българските и чуждестранните медии. Сега той беше номиниран в първото издание на Български архитектурни награди с мото „Българската архитектура като част от Европейската" заедно с още два проекта - Стара къща с бял бетон, която спечели специална награда, и с Къща за наблюдение. Проектите бяха селектирани от международен архитектурен борд и от международно жури, съставени от световни имена в архитектурата: британският архитект Йън Ричи /председател/ и членовете сър Филип Самин (Белгия), арх. Карем Язган (Турция), Паоло Бреша (Италия) и Шербан Тиганас (Румъния).