40 екипа предлагат идеи за централна градска част на София

4263
Проектите са качени на сайта на НАГ. От 16 до 20 декември ще има обществени обсъждания, като паралелно ще тече и журирането.

40 екипа се надпреварват по 4-те лота в конкурса за нова визия на центъра, обявен от Столичната община. Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". За нея се конкурират 14 визии. Във втората влизат улици като "Граф Игнатиев", пл. "Славейков" и др. Подадените идеи са 7. 12 проекта се борят за третата зона, която включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др. 7 са кандидатите за последната зона, в която са градина "Кристал", площадът пред парламента и др. 

 

 

Зоните са включени в интегрирания план на София. Отличените визии ще бъдат реализирани с европейско финансиране през новия програмен период 2014-2020 г. През януари ще са ясни победителите, обясни главният архитект на София Петър Диков.

 

Обществените обсъждания на представените проекти за прединвестиционно обемно-устройствено проучване и решение за съответните зони са организирани от НАГ.  Проектите са за създаване на проектна готовност за кандидатстване на Столична община по ОПРР за периода 2014-2020 година.